Konferencia a fiatalok médiahasználatáról

Közzétéve: 2013. szeptember 23.

null

2013. szeptember 25-én kezdődik és 27-én ér véget a VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” programja Balatonalmádiban. A részleteket hétfőn, sajtótájékoztatón ismertette az esemény két fő szervezőjének képviseletében Aranyosné Dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke. A konferencia idei fő témái a médiaértés oktatása, a médiatudatosságra való nevelés és a közösségi oldalak.

Gyermekmentő, kreatív (285x285)A rendezvény célja, hogy a szakemberek megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és az írott médiumok, a számítógépes játékok és a mobiltelefon-kultúra a gyermekek és a fiatalok fejlődését.

Aranyosné Dr. Börcs Janka a sajtótájékoztatón elmondta: az NMHH-nak fontos a párbeszéd a kutatók, a média-szakértők, a tartalomszolgáltatók és a döntéshozók között, hiszen így a hatóság embereinek munkájuk során lehetőségük van arra, hogy figyelembe vegyék a konferencián elhangzó szakmai véleményeket és a legújabb kutatási eredményeket.

Az idei témafelvetésben több olyan terület is szerepel, amelynek felügyeletében a hatóság fontos szerepet tölt be. Az NMHH feladatai között kiemelt fontosságú például a kiskorúak káros médiatartalmaktól való védelme, éppen ezért üdvözlendő, hogy a digitális televíziózásra való átállás előnyeként már az egész ország területén elérhető a televíziók gyermekzár funkciója.

Az NMHH főigazgatója elmondta: idén társadalmi felelősségvállalásuk keretében elindul és évente több ezer diák fogadását teszi majd lehetővé a H95 Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ, ahol európai mintára a gyerekek játszva, saját élményeiken keresztül ismerkedhetnek meg a média és a hírközlés kulisszatitkaival.

A hatóság segítségével jönnek létre azok a kreatív egyetemi médiaműhelyek is, ahol a hallgatók a legmodernebb technológiák segítségével tanulhatnak és így válhatnak a jövő magabiztos és tudatos médiaszakembereivé.

Kollarik Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programon keresztül 2011 óta támogatja az igényes és értékes médiatartalmak előállítását. Az összeg nagy hányadát olyan alkotások megvalósulására fordítják, amelyek kifejezetten gyermekeket céloznak meg. Különösen fontos ebből a szempontból a rajzfilmes Macskássy-pályázat, amelyen indulása óta összesen 283 millió forinttal járultak hozzá a igényes tartalmak megszületéséhez. Az új magyar rajzfilmeket a közmédia csatornáin láthatják a gyerekek.

Vass Ágnes, a Médiatanács tagja, aki szintén előadást tart majd a konferencián, a valóságshow-kban megjelenő tipikus jogsértésekről, és az ehhez kapcsolódó hatósági feladatokról beszélt.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke elmondta, hogy a jelenlegi médiakonferencia egy 15 éves munka folytatása, hiszen az NGYSZ korábban is együttműködött az NMHH jogelődeivel. A TV, mint a szórakozás és az információszerzés médiuma egyre inkább visszaszorulóban van, az internet elérésének pedig egyre fontosabb eszközévé válik az okostelefon.

Ezt alátámasztja a Gyermekmentő Szolgálat idei konferenciára készíttetett kutatása is, amelyben hetedikes és tizenegyedikes tanulókat (12-13 éves és 16-17 éves), valamint óvodásokat kérdeztek médiahasználati szokásaikról.  A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok a TV helyett inkább az internetet – itt is leginkább a közösségi oldalakat –, illetve a számítógép helyett/mellett egyre inkább az okostelefonokat választják. Ma már több gyermeknek van saját számítógépe, mint saját TV-je, de ettől függetlenül a szabadidejüket jórészt tévénézéssel és internetezéssel töltik, az utóbbi hangsúlyával.