Egyszerűsített engedélyezési eljárás bevezetése a 70 GHz-es sávban

Közzétéve: 2014. január 8.

A 70 GHz-es frekvenciasáv (71-76/81-86 GHz) egyszerűsített engedélyezési (on-line) eljárással történő használatát az NMHH 2014. január 2-tól teszi lehetővé.

A frekvenciasáv polgári felhasználás céljára kijelölt, melyben állandóhelyű szolgálat keretében működő állandó telephelyű, digitális pont-pont rendszerek üzemeltethetők.

A 70 GHz-es frekvenciasáv nagy kapacitású, kis szakasztávolságú (jellemzően 1-2 km-es) összeköttetések kialakítására alkalmas – így például az új generációs mobilhálózatok gerinchálózati alkalmazására, mely bizonyos területeken gyorsabban és költséghatékonyabban telepíthető, mint a vezetékes rendszerek, így az optikai hálózat kiegészítője lehet.

A sávban az FDD és TDD hozzáférési mód is megengedett; FDD rendszerek esetén nincs megkötött duplex távolság (a 71-76 GHz sávrészt lehet használni a 81-86 GHz sávrésszel párosítva, de a sávrészeken belül is kialakítható duplex párosítás). Ezen kívül a csatornaosztás sincs megkötve, ami rugalmas spektrumfelhasználást enged meg. A teljesítményre és antenna nyereségre vonatkozó korlátozások vagy követelmények a következők:

  • Antennára juttatott teljesítmény maximuma: 0 dBW
  • Minimális antennanyereség: 38 dBi
  • Maximális EIRP: 55 dBW

 

Az interferencia előfordulási valószínűsége nem számottevő az antennák nagymértékű irányítottsága és a kis szakasztávolság miatt.

A 70 GHz-es frekvenciasávban csak elektronikus úton, az Egyszerűsített engedélyezési eljárás igénybe vételével lehet kérelmet benyújtani, vagy ügyet intézni. A sávban az NMHH nem fogad hagyományosan benyújtott kérelmet. Minden nyilvántartásba vett állomás után a frekvencialekötés és használat díjáról szóló NMHH rendelet szerint (600 Ft/állomás/hó) frekvenciadíj kerül megállapításra és kiszámlázásra.

Az egyszerűsített engedélyezési eljárást az NMHH Adatkapu felületén belül valósult meg, így azt csak az előzetesen regisztrált ügyfelek vehetik igénybe. Az egyszerűsített engedélyezési eljárás használatához azoknak az ügyfeleknek is regisztrációs kérelmet (letölthető a kapcsolódó dokumentumok közül) kell benyújtaniuk az Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási osztályhoz, akik egyébként már regisztráltak az Adatkapu felület egyéb szolgáltatására. Az NMHH 2014. január 2-tól fogadja a regisztrációs kérelmeket.