NMHH: A mobil hívásvégződtetési díj április 1-től 1,71 forint/percre csökken

Közzétéve: 2015. március 18.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) április 1-től tovább csökkenti a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjat. A Hatóság elnökének határozata szerint a végződtetési díj 2013 januárja óta 7,06 forint/perc, amely egységesen, valamennyi szolgáltatóra nézve azonos mértékben, 1,71 forint/percre mérséklődik. A döntéssel egy időben három újabb mobiltelefon-szolgáltató is bekerült a szabályozási körbe: a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft., a Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft. és a Tesco MBL Távközlési Zrt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki határozata szerint április 1-től 76 százalékkal, 7,06 forint/percről 1,71 forint/percre csökkennek a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjak. Ez a végződtetési díj az az összeg, amelyet a hívó fél szolgáltatójának kell fizetnie a hívott fél szolgáltatója felé (ha a kettő nem ugyanaz) egy percnyi telefonbeszélgetés esetén. A piacon eddig jelen lévő szolgáltatókon kívül (Magyar Telekom Nyrt., Telenor Magyarország Zrt., Vodafone Mobil Távközlési Zrt.) a határozatban szintén jelentős piaci erejűként azonosított három új mobiltelefon-szolgáltatónak – UPC Magyarország Telekommunikációs Kft., Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft., Tesco MBL Távközlési Zrt. – is egységesen alkalmaznia kell a csökkentett végződtetési díjat. A három virtuális szolgáltató azért válhatott jelentős piaci erejű szolgáltatóvá, mert önmaguk végzik a hívásvégződtetést. A szolgáltatók kötelezettségei között szerepel a díjcsökkentés mellett – amely a költségalapúság része – az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a számviteli szétválasztás, valamint a hozzáféréshez és összekapcsoláshoz tartozó alapelvek betartása.

Az EU-ban a második legalacsonyabb végződtetési díj

A mobil hívásvégződtetési díjakat az NMHH évek óta szabályozza, összhangban az Európai Unió keretszabályaival. Az április 1-től érvénybe lépő új végződtetési díj jelentős mértékben csökkenti a szolgáltatók elismert költségének szintjét. A nagykereskedelmi végződtetési díjak csökkentése áttételesen a kiskereskedelmi díjak további csökkenéséhez vezethet, valamint nagyban segítheti az új, innovatív, korlátlan lebeszélhetőséget tartalmazó kiskereskedelmi díjcsomagok terjedését. Az új díj bevezetésével a hazánkban alkalmazandó mobil végződtetési díjak a második legalacsonyabbak lesznek az Európai Unióban.

Előzmények

Az NMHH az uniós előírások szerint legfeljebb háromévente köteles felülvizsgálni a mobil rádiótelefon-piacra vonatkozó szabályozást, és ennek keretében a hívásvégződtetési díjak mértékét. A 2. számú, a „Beszédcélú hívásvégződtetés egyedi mobil rádiótelefon-hálózatban” elnevezésű piacon utoljára 2011-ben hozott határozatot a hatóság, akkor két lépcsőben csökkentette a szabályozott díjat, először 2012. január elsejével (nettó 11,86 forint/percről 9,46 forint/percre), majd 2013. január elsejével (nettó 9,46 forint/percről a jelenlegi 7,06 forint/percre). A hatóság 2014. december elején szolgáltatói konzultációra bocsátotta a végződtetési díjakkal kapcsolatos határozat tervezetét, amelyet az uniós szabályozás alapján az Európai Unió Bizottságának is megküldött a szolgáltatókkal történő közlést megelőzően. A Bizottság nem emelt kifogást a határozattal szemben, így azt Karas Monika, az NMHH elnöke módosítás nélkül írta alá.

Költségalapú díjszámítás

A költségalapú díjszámítás végeredményét a nemzetközi szabályozási gyakorlatban alkalmazott BU LRIC (Bottom Up Long Run Incremental Cost) modell alapján állapítják meg. Ez a módszer számol a beruházások megtérülésével és amortizációjával is, de nem a tényleges, hanem egy feltételezett hatékony szolgáltató hálózatára és költségeire alapozva. Az utóbbi években a hívásvégződtetés díjszámítására vonatkozó európai ajánlás szigorodott: csak azok a költségek számíthatók bele a díjba, amelyek kifejezetten a hívások végződtetése miatt merülnek fel. Végeredményben ez ad lehetőséget az évről évre tapasztalható díjcsökkentésre.