Folytatódott az NMHH önkéntesprogramja a kőszegi SOS Gyermekfaluban

Közzétéve: 2015. június 23.

Közel harminc szakember és önkéntes részvételével nagy sikerrel zajlott le az NMHH társadalmi felelősségvállalási programjának kőszegi és séi rendezvénye pénteken.

SOS Gyermekfalu 1

Az NMHH program célja, hogy a hátrányos helyzetben lévő, az SOS gyermekfalvakban élő gyerekek, fiatal felnőttek és nevelőszüleik játékos és interaktívformában ismerkedjenek meg azzal, milyen sok hasznos dologra képes az internet, ám mennyi mindenre kell tekintettel lenni alkalmazása során.

A tudatos médiahasználat szabályait több állomásos akadályverseny keretében fedezték fel a gyerekek: keresztrejtvényt fejtettek, filmeket néztek és totót töltöttek ki, online nyomozókká váltak, hogy megtanulják, mennyi információt rejt rólunk okostelefonunk, miért érdemes azt jelszóval védeni. Beszélgettek arról, milyen kellemetlen helyzetbe kerülhetnek a virtuális térben is, és hogyan érdemes ilyenkor viselkedni. A biztonságos internetezés szabályai mellett hírközlési ismeretekkel is gazdagodtak: csőtelefonáltak, megnézték, mi az analóg és a digitális adás között a különbség. A legnépszerűbb játék a jeladókeresés volt a parkban. A program ideje alatt az NMHH munkatársai a nevelőszülőknek tartottak interaktív előadást az internet használatáról. Az önkéntesek nemcsak száraz tudnivalókat adtak át, de minőségi, jó hangulatú, barátkozós időt is együtt töltöttek a gyermekfalvakban élőkkel.

SOS Gyermekfalu

Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa és az NMHH között tavaly aláírt együttműködési megállapodás szerint a hatóság évente négy alkalommal szervez látogatást az alapítvány fenntartásában lévő gyermekfalvak vagy ifjúsági házak egyikébe, hogy segítsen a vér szerinti szülőktől távol nevelkedő gyermekek médiával, hírközléssel kapcsolatos ismereteinek és készségeinek fejlesztésében. Tavaly, a kecskeméti faluban szervezett program és az anyagi hozzájárulás alapján az NMHH az alapítvány platina támogatójává vált, amelyről az alapítvány elismerő oklevelet adott át a hatóságnak. Idén a hatóság szakemberei eddig a 18 éven felüli fiatal felnőtteknek otthont adó szegedi és séi ifjúsági ház, valamint a kőszegi gyermekfalu lakóihoz látogattak el.  Az NMHH a jövőben is folytatja munkatársai részvételének támogatását az önkéntesprogramban, a hatóság célja, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek és felnőtt jusson hozzá naprakész ismeretekhez a felelős és tudatos médiahasználat területéről.