Színesben a világ – Goldmark Péter Károly-díj

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke első alkalommal adta át a Goldmark Péter Károly-díjat

Közzétéve: 2015. október 16.

null

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezetője és Mádl András, az NMHH Műsorfigyelő és Elemző Főosztályának vezetője vette át elsőként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke által tavaly alapított Goldmark Péter Károly-díjat október 16-án. Az elismerés a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú tevékenység, valamint több évtizeden át végzett kiemelkedő munka, életmű elismerése céljából adományozható.

Goldmark Péter Károly-díj

Balról: Mádl András, az NMHH Műsorfigyelő és -Elemző Főosztályának vezetője; Karas Monika, az NMHH elnöke; Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója | Fotók: Sebestyén Gábor

„A jelen elhivatott szakemberei a jövő Goldmark Péter Károlyai. Azok a kimagasló munkatársak, akik ma a média területén dolgoznak, nem kisebb fejlődéseket idéznek elő, mint amit annak idején a színes televízió jelentett. Napjainkban sokkal gyorsabb a fejlődés, emiatt könnyebben elsiklunk egy-egy nagyszerű teljesítmény felett, ezért elengedhetetlennek tartom a kivételesség elismerését.” – hangsúlyozta Karas Monika, az NMHH elnöke az első Goldmark Péter Károly-díjátadón. Az emlékérmet a Médiatanács 2011-es megalakulásának évfordulója alkalmából adományozzák, és elsőként Dobos Menyhértnek, a Duna Televízió Zrt. vezérigazgatójának, valamint és Mádl Andrásnak, az NMHH Műsorfigyelő és Elemző Főosztály vezetőjének adták át a hatóság díjátadó ünnepségén Budapesten.

Mádl András 1961-ben született, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és -Elemző Főosztályának vezetője, 1997-től dolgozik a hatóságnál, illetve elődszervezeténél. A médiaszolgáltatók és a médiaszolgáltatások ellenőrzése területén végez kimagasló szakmai tevékenységet. Az ő vezetésével alakította ki az NMHH az IRIS műsorfigyelő és monitoringrendszert, amely olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami az EU-ban is egyedülállónak számít. Az IRIS 1990-ig visszamenőleg tárol információkat, 115 terabájtnyi adat, 141 rádió és televízió több tíz évnyi műsorfolyama kereshető vissza ebben a kivételes rendszerben. Az IRIS hatékonyságát az is bizonyítja, hogy működése óta két ország is jelezte az igényét egy hasonló rendszer kiépítésére, így az NMHH Máltára és Ciprusra is adaptálta az IRIS-t. Mádl András munkájának eredménye, hogy a hatóság korszerű technológiákkal és módszerekkel képes ellátni a hazai média felügyeletét. Egyedülálló tudását nemcsak a hatósági munkában hasznosítja, hanem egyetemi tanárként is megosztja a fiatal generációkkal.

Dobos Menyhért 1950-ben született, a Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója. Fő feladata, hogy összehangolja a közmédiumok tevékenységét. Eddigi munkássága során folyamatosan a közmédia fejlődését segítette elő. Pályáját 1969-ben kezdte a Magyar Televízióban kép- és hangtechnikusként, majd képmérnökként, nyolcvan tévéjáték elkészítésében vett részt. Később az MTV ügyfélkapcsolati osztályának vezetője, majd a szervezeti kapcsolatok főosztályvezetője lett, illetve az alelnöki, majd az elnöki kabinet vezetőjeként dolgozott. A ’90-es években az MTV Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, és alapító tagja, valamint elnöke volt a Televíziós Műsorgyártók Érdekvédelmi szervezetének is. 1997-ben diplomát szerzett a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A 2000-es évek elején az MTV Közéleti Főszerkesztőségében dolgozott, később az M1 és az M2 megbízott műsorigazgatója, valamint szolgáltatási vezérigazgató-helyettes lett. 2011-től jelenlegi megbízatásáig a Duna Televízió vezérigazgatója volt.

Goldmark Péter Károly (1906-1977) – a színes tévé atyja

Budapesten született, a Károly nevet később vette fel zeneszerző nagybátyja tiszteletére. Ő maga is jól zenélt, Benny Goodmannal is játszott. Bécsben, Berlinben tanult. Dolgozott Gábor Dénes mellett is. Bécsbe visszatérve az elektronikus képcsöves tv-készülékekkel és képalkotással foglalkozott, és épp a 20. születésnapján egy 2,5 x 3,8 cm-es képernyőn képet hozott létre. 1933-tól Amerikában élt, ahol a CBS laboratóriumát vezette, majd a vállalat igazgatója lett, később pedig önállósodott. 1940-ben létrehozta az első színes televíziós adást és az első színestévét. A háború alatt a német radarokat zavaró berendezéseket készített.’45 után a színes televíziós eljárás tökéletesítése, a mikrobarázdás hanglemez, az elektronikus képfelvevő készülék, a sztereó lemezjátszó, a televízió orvosi alkalmazása, valamint a gyomor és bélrendszer vizsgálatára alkalmas minitévé is az ő érdeme. Az Apollo-10 holdexpedíció az általa készített, mini színes tv-kamerát használta. 1977-ben, halála évében megkapta a National Medal of Science-t, a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését.

A hírközlési szakemberek elismerése:

Az NMHH elnöke a Goldmark Péter Károly díj mellett a hírközlés területén dolgozó kiváló szakemberek számára is alapított elismerést, a Magyari Endre-díjat. Ezt idén májusban Bartolits István, az NMHH Technológia-elemző főosztálya vezetője és Fiala Károly hírközlési szakértő vette át.