Megszűnnek a roamingdíjak Európában 2017 nyarától

Közzétéve: 2015. október 30.

null
Elfogadta az Európai Parlament kedden azt a jogszabálycsomagot, amelynek értelmében kevesebb mint két év múlva megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban. 2017. június 15-től az EU-n belül bárhol – a belföldi díjak megfizetése mellett – külön díj nélkül lehet majd hívást kezdeményezni, hívást fogadni, sms-t írni vagy internetezni.

A kedden elfogadott az egységes távközlési piacról szóló rendelet jelentős mértékben módosítja a roamingszabályozást. A jogszabály két lépcsőben vezeti ki a tagállamokban a roaming díjakat. A hazai díjakon felül 2016. április 30-től 2017. június 14-ig csak a rendeletben meghatározott, a korábbinál jóval alacsonyabb pluszdíjakat számolhatnak fel a szolgáltatók. A mobilnet használatáért a belföldi díjakon felül legfeljebb 5 eurócent/megabájt, az indított mobilhívásért a hazai percdíjakon felül legfeljebb 5 cent, a fogadott hívásért megközelítőleg kb. 0,0114 euró/perc, SMS-küldésnél a belföldi SMS-díjon felül legfeljebb 0,02 euró díjat számíthatnak fel a szolgáltatók az Európai Unión belül.

2017. június 15-től pedig a hazai díjakon felül csak kivételes esetekben lehetséges roamingdíjakat felszámolni. A pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha közgazdasági számításokkal igazolják az NMHH-nak, hogy a roamingdíjak megszűnésével kapcsolatos költségeket nem tudják fedezni, és emiatt kénytelenek lennének a belföldi tarifákat emelni. Egyéb esetben csak a belföldi díjakkal számolhatnak a szolgáltatók.

A rendelet bevezeti a méltányos felhasználásra vonatkozó limit fogalmát, hogy a végfelhasználók ne használhassák a szolgáltatásokat visszaélés-szerűen külföldön. Egy meghatározott limit átlépése esetén a szolgáltatók a régi roamingszabályoknak megfelelő pluszdíjakat alkalmazhatnak. A méltányos felhasználási feltételekre vonatkozó részletszabályokat a nemzeti szabályozó hatóságok az uniós intézményekkel együttműködésben 2016. december 15-ig alakítják ki. Ennek meghatározásakor olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint az utazási szokások, belföldi árszínvonalak, árképzési minták, verseny torzulásának észlelhető kockázatai.

A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók az NMHH kisfilmjéből megismerhetőek, valamint a Média- és Hírközlési Biztos Hivatalának oldalán is olvashatóak. A hatóság honlapján a TANTUSZ Roaming tarifa-összehasonlító segít tájékozódni a külföldi telefonhasználat költségeiről célországokra, szolgáltatókra, díjcsomagokra lebontva.