Filmklub a Magyar Tudományos Akadémián a Médiatanács támogatásával

Közzétéve: 2016. április 4.

null

Miből finanszírozta a pártállam az ÁVH működését? Hogyan kötődnek a Neander-völgyi medvevadászok az Érd környéki Fundoklia-völgyhöz? Megőrizhető-e a Szigetköz egyedi gazdagságú élővilága? Milyen élelmiszer kerül az asztalunkra? Csak néhány a számos kérdés közül, amelyekre ezúttal magyar tudományos ismeretterjesztő filmekből kapnak választ az érdeklődők a Médiatanács támogatási programjában készült alkotásokat bemutató sorozatunkon. Április 13-tól ismét filmklub az Akadémián.

A 2016. április–május folyamán vetített filmek témájukban számos tudományág, többek között a történelem, a földrajz, a fizika és az agrártudomány területéhez kapcsolódnak. A vetítések után az egyes tudományterületek szakértői segítenek eligazodni a felvetett kérdésekben – filmes szakemberek mellett akadémikusok, fiatal kutatók, az MTA kutatóintézeteinek munkatársai lesznek a vendégeink.

A sorozat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának támogatásával valósult meg, a bemutatott filmeket a Magyar Média Mecenatúra programja finanszírozta. A testület Kollányi Ágoston pályázata, illetve Ember Judit pályázata kifejezetten az igényes, színvonalas ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítését ösztönzi; 2011 óta mintegy 350 alkotás részesült összesen közel 2,7 milliárd forint értékű támogatásban.

A sorozat fővédnöke Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, aki az első vetítés alkalmával köszöntőt mond. Az NMHH Médiatanácsának képviseletében Kollarik Tamás Médiatanács-tag méltatja a kezdeményezést.

Valamennyi esemény ingyenes, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kövesse az eseményeket a közösségi oldalukon: http://facebook.com/mtafilmklub.

További információ és regisztráció: http://mta.hu/filmklub

A vetítések helyszíne:

MTA Székház, II. emeleti Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.


Program

2016. április 13. szerda, 17.30

Tősér Ádám: Így is épült a szocializmus (2016, 52 perc)

A sokat emlegetett és kutatott ÁVH nemcsak a kínzásokban, kényszerítésekben, de gazdasági, pénzügyi ügyletei során is törvénytelen módszereket alkalmazott. A háború okozta károk nyomán kialakult hiánygazdaságban az ÁVH nehezen tudta fedezni működése igencsak magas költségeit, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták.

Meghívott vendég:
Tősér Ádám
, a film rendezője


2016. április 20. szerda, 17.30

Mosonyi Szabolcs: Vad Szigetköz (2014, 52 perc)

Az Európában egyedülálló „szárazföldi deltát” a hegységekből kilépő Duna hozta létre. A folyó napjainkban azonban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizhető-e az élővilág egykori gazdagsága?

Meghívott vendég:
Mosonyi Szabolcs
, a film rendezője
Guti Gábor
, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa


2016. április 27. szerda, 17.30

Gauder Áron: A kőbaltás ember (Érdi medvevadászok) (2015, 26 perc)

A filmsorozat „paleodetektívje” Budapestről autózik le az érdi Fundoklia-völgybe. A völgy az érdi mészkőfennsíkot vágja keresztül észak–dél irányban. A völgy északi részén az autópályától északra kiszélesedik, és néhány oldalág fut bele. Ma levendulaültetvények, erdő és rozoga víkendházak szegélyezik, de körülbelül százezer esztendővel ezelőtt itt vadásztak barlangi medvére a Neander-völgyi emberek.

Meghívott vendég:
Gauder Áron
, a film rendezője


2016. május 11. szerda, 17.30

Novák Tamás: Globál menü (2014, 52 perc)

Milyen globális menüt fogyasztunk nap mint nap? Honnan érkezik az ételünk? Mennyire tudatosak a fogyasztók? Mi a helyzet Európában? Mi történik a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? A most felnövő generáció jelentős része el sem tudja képzelni, hogyan készül az az élelmiszer, amit nap mint nap fogyaszt. A film megkísérli bemutatni a mai helyzethez vezető körülményeket, vázolni a lehetséges megoldásokat, rávilágítani az aktuális szituáció előnyeire és hátrányaira.

Meghívott vendég:
Novák Tamás
, a film rendezője
Horn Péter
akadémikus


2016. május 18. szerda, 17.30

Babos Tamás: Budapest ostroma (2015, 87 perc)

Babos Tamás dokumentumfilmje a második világháború legfontosabb városcsatáinak egyikét, a magyar főváros ostromát idézi fel, melyről – Sztálingrádtól vagy Berlintől eltérően – mintha elfeledkezett volna Európa. Az 51 napos tényleges városostrom utcai harcaiban Budapest jelentős része elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, közben az ostromlott városban tombolt a nyilasok terrorja. A film archív felvételekkel, a szemtanúk visszaemlékezéseivel és történész szakértők elemzésével veszi sorra a több mint 70 éve történt eseményeket.

Meghívott vendég:
Babos Tamás
, a film rendezője
Katona Csaba
történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa


2016. május 25. szerda, 17.30

Simon Judit: A Hold válaszolt (2015, 52 perc)

A portréfilm Bay Zoltán fizikus (1900–1992) életpályáját mutatja be. Református lelkészcsaládból származott, érdeklődött a művészetek iránt, baráti kapcsolatot ápolt Szabó Lőrinccel, Németh Lászlóval, Szent-Györgyi Alberttel és Neumann Jánossal is. 1936-ban vette át az Egyesült Izzó, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetését, 1938-ban a vállalat anyagi támogatásával megalapította az Atomfizikai Tanszéket a Budapesti Műszaki Egyetemen. A második világháború alatt elhatározta, hogy megradarozza a Holdat.

Meghívott vendég:
Simon Judit
, a film rendezője


2016. június 1. szerda, 17.30

Lerner János: A természetfilm magyar találmány? (2014, 51 perc)

Különleges időutazás a hazai természetfilmezés néhány meghatározó alkotójának segítségével, mely arra keresi a választ, miként ötvöződik a magyar természetfilm múltja és jelene, létezik- e még mindaz a „magyaros” eredetiség, ötletesség és találékonyság, amely mindig is jellemezte a magyar természetfilmek alkotóit. Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Vajon a magyar természetfilmesek is részletes forgatókönyv alapján dolgoznak, vagy csupán követik a régi filmes mondást, mely szerint a jó természetfilm forgatókönyvét az élet írja?

Meghívott vendég:
Lerner János
, a film rendezője