Szakmai egyeztetésre bocsátották az NMHH fejlesztés alatt álló térinformatikai hírközlési nyilvántartását

Közzétéve: 2016. december 9.

A hírközlő hálózatok fejlesztés alatt álló, új, térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszere, a Hír-Közmű létrehozása, hatékony működése érdekében tartott szakmai tájékoztatót december 6-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A rendezvényen a meghívott mintegy 70 szakember megismerhette a projekt eddig elért eredményeit és közeljövőt érintő terveit. A Hír-Közmű projekt január 10-én részletes belső szakmai konzultációval folytatódik.

aranyosne_borcs_janka_1200x800px.jpg

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója

„Ez az első alkalom, hogy a nyilvánosság elé állhatunk a Hír-Közmű eredményeivel – mondta a rendezvényt megnyitó Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató. – A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára rendkívül fontos ez a projekt. Reményeink szerint hiánypótló jelleggel meg tudjuk alkotni azt az iparági egységesítést, amelynek köszönhetően sikerrel lesz használható az új hírközlési objektummodell.”

Az NMHH képviselői a rendezvényen hangsúlyozták: a Hír-Közmű kialakítása során feltétlenül számítanak a szakma észrevételeire, tudására. A tájékoztatón a résztvevők megismerték az egységes hírközlési objektum adatmodell, téradatbázis tervezetének részleteit és annak gyakorlati alkalmazását. Az egységesítés indokait a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) téradatbázisának segítségével mutatták be.

nemestothy_zoltan_1200x800px.jpg

Nemestóthy Zoltán, az NMHH Hír-Közmű projektjének vezetője

A tájékoztató résztvevői rávilágítottak: az új rendszerrel végre megteremthető az országos hírközlési adatvagyon egységes alapja, és kiváltható a 3/1979. ÉVM rendelet mára idejétmúlt eszköztára, amely máig a jelkulcsrendszer alapját jelenti.

A szakmai esemény végén a Magyar Mérnöki Kamara részéről a Hírközlési és Informatikai Tagozat elnöke, Rácz József üdvözölte a hatóság fejlesztés érdekében tett lépéseit.

A Hír-Közmű projekt – a piaci szereplők érintett szakértőinek részvételével – január 10-én részletes belső szakmai konzultációval folytatódik.

A Hír-Közmű előkészületeként november óta online is kezdeményezhetők előzetes vagy utólagos építésügyi bejelentési eljárások, amelyekhez csatolva beküldhetők az elektronikus hírközlési építmények tervei az NMHH-hoz. A többéves munka célja, hogy a hírközlési infrastruktúra pontosabb ismeretével a hatóság eredményesen támogathassa a hírközlési és médiapiac fejlődését, és a teljesebb piaci információk alapján hatékonyabb szabályozási és versenyélénkítési döntéseket hozhasson.