Az internetes sajtótermékek nyilvántartása

A hatóság felel a nyomtatott és online sajtótermékek bejelentéséért és nyilvántartásáért. A nyilvántartásoknak a sajtótermékek címére, valamint a sajtóterméket alapítók és kiadók nevére és elérhetőségére vonatkozó adatai nyilvánosak, és a hatóság honlapjáról elérhetők.

Magyarországon bárki elindíthat online sajtóterméket, az engedélyhez nem kötött. Jelenleg közel 3300 internetes sajtótermék van bejelentve az NMHH nyilvántartásába. A nyilvántartás itt érhető el: https://sajtopub.nmhh.hu/sajto_kozzetetel/app/index.jsp

A sajtótermékek kiadója e tevékenységét nyilvántartásba vétel nélkül is megkezdheti. A nyilvántartásba vétel ugyanis a szolgáltatás megkezdésének nem feltétele, a regisztrációt a tevékenység megkezdésétől számított hatvan napon belül kell megtenni. Ez a szabály éppen a sajtó szabadságát védi, a bejelentés természetesen ezzel együtt is kötelező.

Az, hogy mi minősül internetes sajtóterméknek a sokféle internetes oldal közül, minden esetben egyedi elbírálást igényel. Azt, hogy egy online oldal sajtóterméknek minősül-e, a médiatörvény dönti el: eszerint az a kérdés, hogy a weboldal esetében egyszerre fennállnak-e a következők: nyújt-e gazdasági szolgáltatást, szerkesztői felelősséget visel-e, van-e tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célja, illetve a nyilvánosság számára hozzáférhető-e.

A sajtótermék fogalmának további értelmezéséhez ez az összefoglaló ad támpontot: A médiaszolgáltatás és a sajtótermék fogalma az új magyar médiaszabályozásban.