Alapvető technológiai ismeretek

A mobiltelefonálás generációi

A G-k a mobiltelefonálás generációit (G=generáció, angolul generation) jelölik, vagyis azt, hol tart az adott technológia a fejlődésben. Az első generációs készülékek még analóg módon továbbították a jelet. A 2G-s készülékek tértek át a digitális jelekre. A 3G-technológia már multimédiás adatok közvetítésére is alkalmas, a 4G (LTE, Long Term Evolution) pedig már HD minőségű videótartalmak közvetítésére is képes. Jelenleg a legelterjedtebb a 3G-s és a 4G-s eszközök használata, de a szolgáltatók már az 5G, a széles sávú és ultragyors adatátviteli hálózatok kiépítésén is dolgoznak.

5G

Az 5G egy több különböző frekvenciasávon használható szolgáltatás, elektromágneses szempontból a korábbi G-khez hasonló tulajdonságú. Három alapvető dologban különbözik a korábbi G-ktől: az 5G-vel számottevően megnő a hálózatok adatátviteli képessége, jelentősen csökken az adatcsomagok késleltetési ideje, és a hálózatra csatlakoztatható eszközök (pl. szenzorok) száma sokszorosára nő. Mindezek a tulajdonságok a fogyasztók mellett  az ipari és gazdasági szereplőknek is  hasznosak lesznek.

Az NMHH 2020 márciusában értékesítette azokat a frekvenciákat, amelyeken a szolgáltatók bővíthetik vagy elkezdhetik kiépíteni 5G-hálózataikat. Ezeket a frekvenciákat eddig is használták mobilszolgáltatásokra vagy más technológiára, pl. műsorszórásra. A fejlesztők ma már a 6G-s rendszerek kialakításán dolgoznak, amely várhatóan 2030 körül terjedhet el világszerte.

Az 5G-ről a magyar stakeholdereket, így az NMHH-t is összefogó 5G Koalíció honlapján, az 5g.hu oldalon talál bővebb információkat.

Milyen mobilkészüléket válasszak?

Érdemes tisztában lenni a G-k és az LTE fogalmával, de természetes, hogy ezt a tudást a mindennapokban is hasznosítani szeretnénk. Ha telefont vásárolunk, a hagyományos készülékektől az okostelefonokig rengeteg választási lehetőségünk van. A hagyományos készülékek előnye, hogy nagyon olcsók, akár egy hétig is bírja az akkumulátoruk egy feltöltéssel és ugyanúgy elérhetőek vagyunk rajtuk keresztül, mint bármely okos társuk segítségével. Az okoseszközök előnye egyértelműen a mobilinternetben rejlik, és a rengeteg applikációban, amik megkönnyíthetik az életünket, gondoljunk csak a GPS-re vagy az útvonaltervezőkre. Érdemes azonban arra odafigyelnünk, ha okostelefont választunk, hogy az eszköz milyen mobilinternetet képes biztosítani számunkra. Hiába van ugyanis jól kiépített 4 vagy 5G-s hálózat a környékünkön, ha a készülékünk nem 4 vagy 5G-képes, vagyis nem tudja venni az adást. Az internetelérés mellett mindig vegyük figyelembe, hogy a saját igényeinkhez milyen paraméterekkel rendelkező készülék illik: vizsgáljuk meg a kijelző méretét, az akkumulátor kapacitását, a telefon belső memóriájának méretét, a kamera minőségét, illetve, hogy a három népszerű operációs rendszer közül (Windows Phone, Android, iOS) melyiket szeretnénk használni.

Internet a dolgainkban

El tudja képzelni, hogy a munkahelyéről, az okostelefonja segítségével, akár szóban utasítja a lakása fűtőrendszerét, hogy mire hazaér, meleg legyen? A dolgok internet, vagyis az IoT (Internet of Things) témájáról bővebben az Internet aloldalunk Technológia fülén olvashat.

Mitől különleges a Viber vagy a Facebook Messenger?

A klasszikus üzenetküldő applikációk, mint a Viber, a Skype, a Facebook Messenger vagy a WhatsApp, olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeknek a minőségéért nem vállalnak garanciát, hiszen a szolgáltatás minősége az internet minőségén múlik. Ezeket az alkalmazásokat ma már jellemzően okostelefonról használják a felhasználók. Azokat a szolgáltatásokat, amelyek így, vagyis a nyílt interneten keresztül érhetőek el, over-the-top, vagyis OTT-szolgáltatásoknak nevezzük. Ezeknek a szolgáltatásoknak a működése nagyban függ a hálózatsemlegesség meglététől, hiszen csak akkor működhetnek jól, ha a szolgáltatók biztosítják, hogy ezek az alkalmazások is hozzáférhessenek az internethez. A hálózatsemlegesség témájáról bővebben az Internet aloldalunk Technológia fülén olvashatnak.