Rádiós frekvenciák

Az NMHH a magyarországi frekvenciavagyon felelős gazdája, vagyis a hatóság felel a különböző frekvenciák felhasználásáért hazánkban. A cél az, hogy a rádióspektrumot minél hatékonyabban használja ki az ország, és hogy az egyes frekvenciákon működtetett szolgáltatások ne zavarják egymást, vagyis a különböző hírközlési szolgáltatások zökkenőmentesen eljuthassanak azokhoz, akik használni szeretnék őket.

A hatóság kétféle frekvenciaértékesítést végez. Egyrészt kioszthat hírközlési célra szánt frekvenciákat. A polgári célú hírközlési frekvenciákon működnek például a mobiltelefon-szolgáltatások vagy a vezeték nélküli internetszolgáltatások. A nem polgári célú hírközlési frekvenciákat pedig olyan célokra tartja fenn a hatóság, mint a rendőrségi, mentős vagy más egyéb katonai kommunikációs rendszerek. Másrészt a Médiatanácson keresztül a hatóság joga és feladata, hogy megpályáztassa a médiaszolgáltatásokra, vagyis a televízió- és rádiószolgáltatásokra hasznosítható frekvenciákat is. Számos helyi és közösségi rádiós frekvencia áll rendelkezésre, amelyek pályáztatását az NMHH a Médiatanácson keresztül végzi. A nagy országos frekvenciák mellett a helyi értékeket közvetítő kisebb rádióknak nagy jelentőséget tulajdonít a hatóság és a frekvenciák biztosítása mellett pályázati úton támogatja is működésüket a Magyar Média Mecenatúra programon keresztül.

Az alábbi ábra elmagyarázza, milyen eljárás során lesz a frekvenciaértékesítésből műsorszolgáltatás:

médiaszolgáltatási lehetőségek pályáztatása

Az NMHH spektrumkiosztással kapcsolatos tevékenysége egy komplex nyilvános alkalmazás, a STIR segítségével az alábbi webcímen könnyen nyomon követhető. Ebből megtudható, melyik frekvenciát milyen célra osztja ki a hatóság: stir.nmhh.hu.