Berendezés-felügyelet

A mindennapi életben különösen látványos a hírközlési – infokommunikációs – és médiatechnológiai eszközök elterjedése. Mivel nagyon praktikusak, egyre inkább a vezeték nélküli alkalmazások válnak kedveltté. Miközben ezeket a szolgáltatásokat használjuk, nem is gondolunk bele a működésük mikéntjébe.

Azt azonban bizonyára mindannyian hallottuk, hogy ezek a berendezések működésük közben rádióhullámokat bocsátanak ki. A különféle eszközök – legyenek azok vezeték nélküli fejhallgatók, autóriasztók vagy rádiótelefonok – szigorú szabályok szerint, csak a számukra kiosztott frekvenciákon működhetnek. Ez a szabványokban és előírásokban rögzített rend biztosítja, hogy működésük közben ne zavarják egymást.

Keresse a CE-jelzést!

CE-logó (640x480px)Mindannyian használunk olyan eszközöket, amelyek működéséhez elektromos áramra van szükség: mikrót, telefont, hajszárítót és még nagyon sok mindent. Ilyenkor előfordulhat, hogy egy eszköz olyan elektromágneses jeleket bocsát ki magából, amely zavarja egy másik készülék rendeltetésszerű használatát, azaz az elektromágneses összeférhetőség (ElectroMagnetic Compatibility) nem áll fenn. Közismert példa, ha például Amerikából vagy Ázsiából kapnak a gyerekek távirányítós kisautót, ami nem felel meg a hazai szabványnak, az zavarhatja akár a mobiltelefonálást is. De a nem megfelelően működő készülékek a rádióhullámokkal, vezeték nélkül kommunikáló eszközök működését is befolyásolhatják. Ilyenek a hajók, a mezőgazdasági gépek vagy a repülőgépek kommunikációs rendszerei is, amelyek zavarása akár nagyon súlyos következményekkel is járhat. Éppen ezért szigorú szabályok vonatkoznak a gyártókra, az importőrökre és a forgalmazókra, hogy ne hozhassanak forgalomba olyan berendezéseket, amelyek rádiójeleikkel zavart tudnának okozni a Magyarországon használatos eszközök működésében. A betiltott berendezések listája megtalálható az NMHH honlapján. Fontos, hogy ha külföldről saját magunk hozunk be ilyen készüléket, akkor ellenőrizzük, hogy az a csomagolás vagy a hozzá adott tájékoztató szerint Magyarországon használható-e, és szerepel-e rajta a CE jelzés (Conformité Européenne), mert ez a logó mutatja, hogy a készülék megfelel minden európai szabályozásnak.

Tiltott berendezések

A betiltott rádiófrekvenciás berendezésekről adatbázist vezet az NMHH, amelyet Ön is megtekinthet az alábbi linken. Tájékozódjon, mielőtt ilyen készülékeket vásárolna!