Rádiós kínálat

A hatóság felügyeli a rádiók műsorkínálatát. Fontos tudni, hogy vannak kereskedelmi, közösségi és közszolgálati céllal működő rádiók. A közszolgálati rádiós kínálat része a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és a Dankó Rádió, valamint a Nemzetiségi Rádió, a Parlament Rádió és a Duna World Rádió. A kereskedelmi, kisközösségi és közösségi rádiókból ma hazánkban több mint 200 adó működik.

A közösségi és kisközösségi rádiók a kereskedelmiekkel ellentétben nem fizetnek médiaszolgáltatási díjat, de ezért cserébe speciális műsorrenddel kell többletkötelezettségeket teljesíteniük az általuk szolgálni kívánt közösség érdekében.

Az NMHH tartja nyilván a médiaszolgáltatásokat, így az összes magyarországi rádiót is, amelyekből ma Magyarországon több mint 200 van. Az alábbi linken található különböző kategóriákba sorolva a nyilvántartásunk, ahol a lineáris (FM-szolgáltatással fogható), a lekérhető (online) és a pályázat útján médiaszolgáltatási lehetőséget elnyert, valamint a közszolgálati rádiók adatbázisa is elérhető. Lineáris rádiószolgáltatás 192, ebből pályázat útján lehetőséget nyert 148 (nagy részük helyi), közszolgálati rádió pedig 7 van ma Magyarországon. A lekérhető műsorokat szolgáltató, online rádiók száma Magyarországon ma 17 körüli. A médiapiac gyors változásai miatt ezek a számok folyamatosan változnak, de a nagyságrendek évek óta változatlanok.

A pontos adatok itt érhetőek el: Médiaszolgáltatások nyilvántartása

Az alábbi informatív ábráról könnyen leolvasható, hogy a különböző típusú televíziókból hány érhető el Magyarországon.

médiaszolgáltatások nyilvántartása