Hogyan tévézünk?

A háztartásokban ötféle televíziózási mód a legjellemzőbb. Vehetünk adást analóg kábeles szolgáltatótól, digitális kábeles szolgáltatótól (IPTV), digitális földfelszíni sugárzással (ez lehet fizetős és nem fizetős) és műholdról, parabolaantenna segítségével. Az utóbbi években Magyarországon a következőképpen alakult a fizetős módok használata.

A fizetős tévészolgáltatás technológiája

Tévétechnológiai alapok, a legmodernebb eszközök

A televíziózás egyre fejlődik, a hagyományos készülékek mellett ma már megjelentek a smart, vagyis okostévék, amelyek az internetre kapcsolódva számos olyan funkciót biztosítanak, amelyek még élvezetesebbé teszik a televíziózást. Így az internet és a televíziózás is összefonódik, gyakorlatilag ma már az eszközök közül minden tud majdnem mindent. Nézzük most azonban a tévétípusokat, amelyekkel az üzletekben és a kínálat tekintetében találkozhatunk.

IPTV

Ha IPTV-szolgáltatásról beszélünk, az azt jelenti, hogy a tévés szolgáltatónk interneten keresztül juttatja el a jeleket a tévénkig, ahol mi az adásokat nézhetjük. Ebben az esetben a szolgáltató garantálja, hogy jó minőségű az internet, amin az adás érkezik, ezért is szolgáltatja az adást zárt interneten keresztül, vagyis egy nem mindenki által elérhető hálózaton. Az adás vételéhez egy átalakítóra van szükség, ami az interneten érkező jeleket átalakítja tévéjelekké (set-top-box), ezt minden esetben az a szolgáltató biztosítja, amelynél előfizettünk.

OTT-tévé

Az internet alapú tévé, vagyis az OTT-tévé ezzel szemben a nyílt interneten érkezik hozzánk (azon az interneten, amelyre egy szolgáltatónál előfizettünk, vagy egy nyílt hálózaton, amit elérünk bármilyen nyilvános helyen), tehát a szolgáltató nem vállal garanciát a tévéjel minőségére. Ahhoz, hogy így tévézhessünk, szintén szükségünk van egy jelátalakító set-top-boxra, vagy egy olyan eszközre, ami képes megjeleníteni az internetes jelet, vagyis egy okostelefonra, egy tabletre vagy egy számítógépre.

A jelen elektronikus videotékája, a VoD

A Video on Demandról joggal állíthatjuk, hogy az a jelenben, ami régen a videokölcsönző volt. Csak sokkal kényelmesebben, otthonról, pár kattintással érhetjük el a filmeket és műsorokat, anélkül, hogy el kellene mennünk a videokazettáért vagy a DVD-ért. Nem kell más, mint kétirányú kommunikáció a vevőkészülékünk és a központi videotár között, és már ki is választhatjuk a megnézni kívánt filmet. VoD szolgáltatás nyújtható bármilyen IPTV vagy Internet alapú TV technológiával, ugyanígy megvalósítható digitális földi, kábeles és műholdas tévészolgáltatás kiegészítéseként is.

Megállítható, visszatekerhető, rögzíthető tévéadás, médiabox

Kétféleképpen rögzíthetjük a tévéadásokat. Az egyik megoldás, ha a saját készülékünkön (set-top-box vagy az erre alkalmas tévé) mi magunk rögzítjük a műsorokat. Itt a készülék saját paraméterei határozzák meg, hogy mennyi az összes rögzítési idő, hány műsor egyidejű rögzítése lehetséges, illetve, hogy hogyan lehet az élő adást megállítani vagy visszatekerni. A másik lehetőség a központi rögzítés: ekkor nem mi magunk, hanem a szolgáltató végzi a rögzítést. Érdemes tudni, hogy a szolgáltatóra sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, hogy mit rögzíthet és mit nem, ugyanakkor nagy előnye a megoldásnak, hogy minden engedélyezett tévéműsort rögzítenek, és akár egy hétre visszamenőleg is megnézhetjük a kedvenc műsorainkat.