JBE-televíziók

Az NMHH Médiatanácsa minden évben meghatározza azt, hogy mely médiaszolgáltatók számítanak jelentős befolyásoló erejű, vagyis JBE-médiaszolgáltatónak. A jelentős befolyással rendelkező szolgáltatók beazonosítása azért fontos, mert a törvény az ilyen médiumokra közérdekű többletkötelezettségeket ró.

Az e körbe sorolt médiaszolgáltatóknak többek között meghatározott mennyiségű hírműsort kell sugározniuk, bűnügyi tematikájú híranyaguk éves átlagban nem lehet több húsz százaléknál, és kötelesek biztosítani, hogy az általuk adott, eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások legalább egynegyede eredeti nyelven is elérhető legyen.

JBE-szolgáltatónak az a médiaszolgáltató minősül, amely legalább 15%-os éves átlagos közönségaránnyal rendelkezik, és legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a 3%-ot. A JBE-minősítés során az NMHH Médiatanácsa a releváns tényeket, körülményeket vizsgálja meg, különös tekintettel az előző évi átlagos közönségarányra. Jelenleg három médiaszolgáltató számít jelentős befolyásoló erejűnek hazánkban: a TV2 Média Csoport Kft., a Magyar RTL Televízió Zrt., valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.