Amit a televíziós előfizetői szerződésekről tudni érdemes

Azok a szolgáltatók, amelyek előfizetői szolgáltatásokat nyújtanak – így a televízió-előfizetéseket kínáló cégek –, kötelesek általános szerződési feltételeket, vagyis ÁSZF-eket is készíteni, amelyeket minden előfizetővel ismertetniük kell a szerződéskötés előtt.

Az NMHH tartja nyilván ezeket az ÁSZF-eket, és a listán 2015 végén 132 működő televíziós szolgáltatást nyújtó szerepelt. Az NMHH nemcsak nyilvántartja ezek módosításait, hanem a fogyasztói érdekek védelmében előzetesen kontrollálhatja, valamint ellenőrizheti a jogszabályoknak megfelelő alkalmazásukat. Az ÁSZF-módosítások, amelyeket szintén az NMHH vesz nyilvántartásba, főleg a következő területeket érintették: az előfizetői szerződés megkötése és feltételei, az előfizetői szerződés megszűnése, a díjak, a díjfizetés, a számlázás, a kártérítése és a kötbér, valamint a szolgáltatás szüneteltetése és korlátozása.

Az általános szerződési feltételek mellett az egyedi előfizetői feltételekre is odafigyel a hatóság. Számos szabály védi az előfizetők érdekeit a szolgáltatóval való szerződéskötéskor. Ennek következtében például a hűségidős szerződéseknél nem módosíthatja a szolgáltató egyoldalúan a tarifákat, vagy hogy az ÁSZF-ekben minden akciós ajánlat feltételeit fel kell tüntetni.

A televíziós csatornákat tartalmazó csomagot a szolgáltató két esetben változtathatja meg a körülményekben bekövetkezett lényeges változásra hivatkozva. Az egyik eset, amikor a szolgáltató az ÁSZF-jében és internetes honlapján az általa kínált díjcsomagokban feltüntette azt az időpontot, ameddig az adott csatorna szerepeltetését vállalta és ez az időpont letelt. A másik eset pedig, amikor arra hivatkozik, hogy a változást lakossági felméréseken alapuló nézettségi adatok vagy a médiaszolgáltatóval (vagyis a csatorna készítőjével) kötött szerződéses jogviszony indokolja.

A témát egy animációs kisfilm is elmagyarázza, amelyben a Gondos család meséli el a kapcsolódó rendelet részleteit: www.youtube.com/nmhhvideo

Az előfizetői szerződéseknél érvényesíthető fogyasztói jogokról itt olvashat bővebben: Szeptember 1-től védettebbek a hírközlési szolgáltatások felhasználói