Médiafelügyeleti tevékenység

A jogszabályok szerint felügyeljük, milyen tartalmak mennek a tévében

A médiatörvény tartalmazza többek között azokat a jogszabályokat, amelyek érvényesek minden hazai médiaszolgáltatóra. Az NMHH pedig felügyeli, hogy a médiumok, így a televíziók is, megfelelnek-e ezeknek a jogszabályoknak. Mindez azért fontos, hogy kiszámítható környezetben működhessenek a médiapiac szereplői, valamint hogy a fogyasztókat a lehető leghatékonyabban lehessen védeni.

A médiafelügyelet fontos része tehát a tartalmak vizsgálata, ezen belül is nagy hangsúlyt kap a kiskorúakra káros tartalmak vizsgálata, az emberi méltósággal kapcsolatos ügyek tárgyalása és a kiegyensúlyozott tájékoztatás kívánalma. A hatóság saját maga is monitorozza, hogy a médiaszolgáltatók megfelelnek-e ezeknek a követelményeknek, de kérelemben is lehet fordulni hozzá egyes esetek kivizsgálására. Ezt ITT lehet megtenni. A törvény abban az esetben nem teszi lehetővé, hogy a Médiatanács hivatalból (vagyis saját hatáskörben, kérelem nélkül) járjon el, ha a tévé- vagy rádióműsorban elhangzott tájékoztatásokkal kapcsolatban kiegyensúlyozottsági probléma merül fel. Ekkor csak kérelemre jár el a testület. Az ilyen ügyekről minden évben beszámol a hatóság az országgyűlésnek, a beszámolók szövegét pedig publikálja a honlapján.

Társszabályozás

A hatóság ezen a téren is együttműködik a szakmai szervezetekkel társszabályozás keretében. A televíziókra vonatkozóan a testület a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével kötött szerződést, így a szervezet a Médiatanácstól kapott felhatalmazás alapján, igazgatási feladatokat lát el, hatósági jogkör nélkül, a Médiatanács pedig felügyeli a feladatok ellátását.