Különleges filmszemlét támogat a Médiatanács

Közzétéve: 2017. július 20.

Félmillió forintos támogatást ajánl fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Speciális Független Filmszemle nagydíját elnyerő alkotóknak. A tanács médiaszolgáltatói kérelmeket is elbírált legutóbbi ülésén: döntött hat televíziós bemutatásra szánt film előzetes korhatár-besorolásáról és egy gyulai rádió névváltoztatásáról.

Félmillió forintos támogatás a Magyar Speciális Mozgókép Alapítvány filmszemléjének

A tanács félmillió forinttal támogatja a Magyar Speciális Független Filmszemlét, az összeget a Szemle Nagydíját elnyerő alkotónak ajánlja fel a grémium. Az eseményt harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, ahová értelmi fogyatékossággal, autizmussal élő alkotók és szociális területen dolgozók filmjeit, továbbá sérült emberek életét bemutató alkotásokat lehet nevezni. A szemlét október 26. és 27. között rendezik Budapesten, a szervezők szeptember 17-ig várják a pályaműveket.

Döntés előzetes korhatár-besorolásokról

Hat film korhatár-besorolásában kért megerősítést az AMC Networks Central Europe Kft. a Médiatanácstól. A médiatörvény szerint a televíziók, rádiók maguk kötelesek elvégezni műsoraik korhatár-kategóriákba sorolását, de a szolgáltatóknak lehetőségük van a testület előzetes állásfoglalását is kérni konkrét tartalmakról – ugyanis a hibás, jogsértő besorolási gyakorlat szankciót vonhat maga után. A szolgáltató szerint a St. Trinian’s – Nem apácazárda, a Ping-Pong – Az ököl színre lép, az Oroszország ház és a Vasmajom című filmek a III. besorolásba sorolhatók, vagyis tizenkét éven aluliaknak nem ajánlottak, míg a Rampart és a Vasmajom IV. besorolásúak, vagyis tizenhat éves kor alatt nem ajánlott a megtekintésük. A tanács egy pontban hozott eltérő döntést: a Ping-Pong című akció vígjátékot sorolta magasabb kategóriába, így annak is tizenhatos karikával kell majd megjelennie este kilenc és hajnali öt óra között.

Rádiós döntések

Mostantól Gyula Rádió névvel lesz hallható a Mega Rádió Gyula, miután a Telekom Békés Kft. névváltoztatásra irányuló kérelmét a Médiatanács jóváhagyta.

A Dunaújváros 93,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára beadott ajánlat alaki vizsgálata után a Médiatanács hiánypótlásra szólította fel az egyedüli pályázó Crossborder Film Kft.-t.