Hiánypótlás-felhívások az országos kereskedelmi rádiós pályázatban

Közzétéve: 2017. december 15.

Heti ülésén hiánypótlási felhívásokról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárásban. A testület kirekesztőnek minősített egy Magyar Hírlap-cikket, és a megengedett reklámhangerősség sorozatos túllépését állapította meg a Story5, a 4-es csatorna és a Galaxy TV esetében. A tanács döntött arról is, hogy a Rádió Q a folytatásban Retro Rádió néven, megváltozott műsorrenddel, magyar zenei rádióként folytathatja sugárzását, a Rádió Rock pedig Rock FM-ként működhet tovább.

Az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárásban a Médiatanács elvégezte a beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatát, és egyaránt hiánypótlásra hívta fel a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft.-t, illetve az Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-t. A hiánypótlás teljesítésére a kézbesítéstől számított tizenöt nap áll a pályázók rendelkezésére.

A médiatörvény szerint a pályázati ajánlatok benyújtásától, november 7-től számítva az eljárás ügyintézési határideje nyolcvanöt nap – nem számítva a hiánypótlásokat és az esetleges bírósági felülvizsgálat iránti kérelmek miatt a pályázati eljárási felfüggesztéseket –, amely egyszer, legfeljebb húsz nappal meghosszabbítható. A pályázati eljárásban az alakilag érvényes pályázatok nyilvántartásba vétele után a tartalmi vizsgálat következhet. A jogerős eredményhirdetés után a törvény szerint 45 napon belül kell megkötni a nyertessel a hatósági szerződést, amely rögzíti, hogy a szerződéskötéstől számítva mennyi időn belül kell megszólalnia majd a nyertes rádiónak. A pályázati eljárás rendjéről részletes információk találhatók az NMHH pályáztatási aloldalán.

Névváltozás két fővárosi körzeti rádiónál

A Médiatanács hozzájárult a Budapest 99,5 MHz körzeti rádiós frekvencián fogható Rádió Q Kft. hatósági szerződésének módosításához, így a szolgáltató december 18-tól Retro Rádió néven folytatja tovább sugárzását.

A testület – a rádió kérelmére – módosítja a Budapest 95,8 MHz körzeti frekvencián működő Favorit Masters Kft. hatósági szerződését is, amelynek következtében a médium december 15-től Rádió Rock helyett Rock FM néven folytathatja műsorát.

Melegeket kirekesztő tartalom a Magyar Hírlapban

A Médiatanács megállapította, hogy a Magyar Hírlap című napilapban, illetve az internetes oldalán július 10-én megjelent Eddig és ne tovább! Ideje levernünk a cölöpöket című cikk révén kirekesztő tartalmat közölt, ezért a lap kiadóját – a honlapon található cikk eltávolítása mellett – 150 ezer forint bírság megfizetésére és a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére kötelezi. A cikk szerzője az írásban a Budapest Pride apropóján a melegek alapvető jogainak korlátozására tett javaslatokat. A tájékoztató közleményt a lap a www.magyarhirlap.hu nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ folyamatosan olvasható legyen a közzétételtől számított hét napon keresztül.

A Story5, a 4-es csatorna és a Galaxy TV médiaszolgáltatója, a Digital Media and Communications Zrt. július és szeptember között újra – összesen 12 alkalommal – túl hangos reklámokat tett közzé, ezért az ismételt jogsértések miatt a szolgáltatónak 360 ezer forintos bírságot kell fizetnie.

A grémium a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, illetve mértékét.