Médiatanács: Ismeretterjesztő filmek készülhetnek összesen 81,6 millió forintból

Közzétéve: 2018. január 26.

Tíz ismeretterjesztő film elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, összesen 81,6 millió forinttal. A testület kétmillió forinttal támogatja az V. Savaria Filmszemlét. A Tilos Rádió helytelen korhatári besorolás miatt kapott bírságot, a Fix Tv pedig nem tartotta be a hatósági szerződésükben rögzített vállalásokat. A szolgáltató kérésére a tanács öt évre megújította a Győr Plusz Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát.

81,6 millió forint ismeretterjesztő filmekre, a Savaria Filmszemle támogatása

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában tíz filmterv számára 81,6 millió forintot meghaladó támogatást ítélt oda az ismeretterjesztő filmek gyártásának támogatására kiírt Kollányi Ágoston-pályázat 2017-es harmadik fordulójában. Film készül az orrszarvúak megmentésére és művészeti megörökítésükre irányuló magyar törekvésekről. Forgatnak Rockenbauer Pál természetjárást, honismeretet népszerűsítő televíziósról, ifjabb Horthy Miklós kalandos életútjáról, és Hajdú Károlyról, a magyar repülőgéprestaurálás megteremtőjéről. A napállatkák, a telepes csillósok és az ostorosok mikroszkopikus világáról, vagyis az egysejtű parányokról is készül alkotás. A Kárpát-medence vulkáni eredetű geológiai képződményeivel és legendás magyar kaszkadőrökkel is megismerkedhetnek majd a nézők. Ismeretterjesztő mozgókép készül a Magyar Plakát Társaságról, egy másik alkotásban pedig bemutatják az 1976-ban New Yorkban alapított Magyar Emberi Jogok Alapítvány történetét, különös tekintettel a Ceausescu-rezsim utolsó évtizedére. A tíz, kedvezményezettnek nyilvánított alkotás között egy határon túli díjazott is szerepel, aki a tiszta erkölcsű és imádságos Mária-lányok történetéről és különleges ruházatuk elkészítéséről forgat filmet.

A testület döntött arról is, hogy részt vesz az V. Savaria Filmszemlén, és összesen kétmillió forinttal támogatja a dokumentumfilm, a kisjátékfilm, a filmetűd, illetve a határon túli magyar alkotók elnevezésű kategóriák dobogós helyezettjeit. A szervezők március 25-ig várják a pályaműveket, a szemlére pedig május 23. és 25. között kerül sor Szombathelyen.

Műsorrendi szabálytalanságok

A Tilos Rádió november 26-i Kelta karó című műsorát – helytelenül – 16-os korhatári kategória helyett korhatárra tekintet nélkül meghallgatható kategóriába sorolta, és a besorolásnak nem megfelelő, kora délutáni idősávban tette közzé. Az állampolgári bejelentés nyomán elvégzett vizsgálat alapján a Médiatanács 50 ezer forint bírságot szabott ki a rádió műsorszolgáltatójára. A műsorban a Földalatti nyár című kortárs műből olvasott fel részleteket a szerző, amelyben a felnőtt szereplő alkoholt, majd másnaposságára gyógyszert fogyaszt, dohányzik és szexuális tartalmú párbeszédbe keveredik – sokszor trágár szövegkörnyezetben. A korhatáros tartalom problematikus idősávban történő közzétételét maga a médiaszolgáltató is elismerte a hatósági eljárás során tett nyilatkozatában.

A Médiatanács hangsúlyozza, hogy az eljárás tárgya nem a kortárs irodalmi regény megítélése volt, tehát az eljárásban nem önmagában a művet, hanem a műsorszám közzétételi időpontját tartották jogsértőnek.

A testület 40 ezer forint bírságot szabott ki a fővárosi Fix Tv médiaszolgáltatójára, mert egy tavaly októberi műsorhetében a csatorna napi műsorideje, az általa közzétett közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és saját készítésű műsorszáma kevesebb volt az általa vállaltaknál.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Rádiós döntés

A PluszRádió Nonprofit Kft. kérelmére a testület öt évre, 2023. április 20-ig megújítja a Győr 100,1 MHz frekvenciakörzetben hallható Győr Plusz Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát.