Médiatanács: támogatás tizenhárom közösségi médiaszolgáltatónak műszaki fejlesztésekre

Közzétéve: 2018. december 21.

A közösségi televíziók, illetve rádiók műszaki fejlesztéseire kiírt idei mecenatúrapályázat utolsó fordulójában tizenhárom szolgáltatónak összesen több mint huszonegymillió forint támogatást ítélt oda a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa eheti ülésén. Két vidéki, helyi rádiós eljárásban is hiánypótlásra szólította fel a testület a pályázókat. Médiafelügyeleti tevékenysége keretében bírságot rótt ki a grémium a Rádió 1 hálózatában működő két rádió, illetve az RTL Klub televíziócsatorna szolgáltatójára.

Tizenhárom közösségi médiaszolgáltató kapott támogatást műszaki fejlesztésekre

A Magyar Média Mecenatúra Program közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázatának idei harmadik fordulójában további tizenhárom pályázót nyilvánított kedvezményezetté a Médiatanács. A nyertesek összesen 21,3 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a váci ES Térségi Televízió, a sárvári székhelyű Trió-TV-Dunántúl, a Füzesabonyi Városi Televízió és a sátoraljaújhelyi Zemplén TV. A közösségi rádiók közül Budapestről a Trend FM, a Klasszik Rádió 92.1 és a Magyar Katolikus Rádió, illetve Érdről a Sola Rádió, míg a kisközösségi rádiók közül a fővárosi székhelyű Első Pesti Egyetemi Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió, a nyíregyházi Mustár Rádió, a Rádió Szentendre és a Rádió Szarvas fejlesztheti technikai berendezéseit.

Rádiós pályázatokról szóló döntések

A Baja 88,7 MHz-es és a Solt 94,1 MHz-es helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati eljárások alaki vizsgálati szakaszában a testület hiánypótlásra szólította fel a mindkét frekvencia tekintetében egyedüliként pályázó Gong Rádió Kft.-t.

Médiafelügyeleti bírságok

A testület 50-50 ezer forint bírságot szabott ki két helyi – a Salgótarján 100,4 MHz-es és az Eger 101,3 MHz-es – frekvencián, a Rádió 1 hálózatában működő rádió szolgáltatójára. Egy augusztus végén és szeptember elején vizsgált adáshéten a salgótarjáni rádió szolgáltatója a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált tett közzé számos esetben, valamint alulteljesítette a szöveg, a magyar zenei művek, a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő, és a közszolgálati műsorszámok napi és heti arányára tett vállalásait is. Az egri frekvencián működő rádió szolgáltatója szintén számos esetben tett közzé eltérő szignált, mint amit a hatósági szerződése rögzít, két adásnapon is a vállaltnál kevesebb saját műsor volt hallható, illetve napi és heti vállalását is alulteljesítette a magyar zenei művek arányára vonatkozóan a szeptember közepén vizsgált adáshéten.

Összesen 200 ezer forint bírságot rótt ki a tanács az RTL Klub televíziócsatorna szolgáltatójára, miután az szeptember elején a Reggeli című műsorszámának egyik adásában egy villapark bemutatásával összefüggésben megsértette a médiatörvény termékmegjelenítésre vonatkozó azon rendelkezéseit, melyek szerint a termékmegjelenítést tartalmazó műsorszámok nem hívhatnak fel közvetlenül áru megvásárlására vagy bérlésére, illetve szolgáltatás igénybevételére, továbbá nem adhatnak a műsor tartalmából egyébként nem következő, indokolatlan hangsúlyt a megjelenített terméknek.