Médiatanács: tizenhárom új kisjátékfilm készülhet mecenatúra-támogatással

Közzétéve: 2019. március 1.

A Huszárik Zoltán-pályázat tavalyi keretéből kisjátékfilmek gyártásának támogatására összesen 73,4 millió forint mecenatúra-támogatást ítélt oda a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eheti ülésén. Hamarosan pályázható a Tihany 105,7 MHz és négy kisközösségi frekvencia. Rövidesen újra lehet majd jelentkezni egy tardosi kiírásra, és napi 24 órában hallható majd az Egerszeg Rádió. Képújság alatt engedély nélkül szóló rádió miatt bírságot szabott ki a tanács a két érintett médiaszolgáltatóra.

Tizenhárom új kisjátékfilm készülhet 73,4 millió forint támogatással

Döntött a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program tavaly meghirdetett Huszárik Zoltán-pályázat második fordulójára beérkezett filmtervekről, és összesen 73,4 millió forintot ítélt oda tizenhárom kisjátékfim gyártásának támogatására. Defekt címmel Gál Sándor viheti képernyőre egy külvárosi éjszakában autójával elakadó nő és a vele utazó kislány, illetve egy segítségükre siető furgonos férfi történetét. Szentgyörgyi Bálint Elszámolnivaló című alkotásának középpontjában a Színház- és Filmművészeti Főiskola egyik növendéke áll majd, akit gyermekkora óta nem látott apja furcsa szívességre kéri. A Jövetelben Szabó Mátyás meséli el egy ötvenes éveiben járó, magányos férfi történetét, aki éjjel a falu határában földönkívüliekre bukkan. Simon Gergő Feltámadása egy lyukóvölgyi, nehéz sorsú családról szól majd, ahol az apát a szegénység meglepő ötletre sarkallja. Szabó Virág a Gréti világa című filmjében kamaszok hétköznapjait mutatja be, amikor egy szerencsétlen esemény az online térben mindenki életét felforgatja. Fülöp Péter Digicicája önfeledt játékkal indul majd, ám az addig valódinak hitt macska hirtelen eltűnik a gyerek szeme elől. Wrochna Marcell igaz történet ihlette Szégyen című alkotása az ’50-es évek Magyarországán fog játszódni, ahogy egy család a tiltott második disznó levágására készül. Az Ezerkilencszáztizenkilencben Bozsogi János az első világháború utáni erdélyi mindennapok kilátástalanságát eleveníti meg, a Fault című film pedig Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján készül majd egy kézilabda lánycsapat széthullásáról Szabó Szonja rendezésében. Balogh Zsolt Csiki László novellájából forgat majd A túszejtő címmel egy távolsági busz sofőrjéről, aki hirtelen úgy dönt, hogy letér utasaival a megszokott útvonalról. A Második körben Holtai Gábor a gyermektervezés és a kompromisszumok meghozásának nehézségeit mutatja majd be egy alternatív világban, míg Nagy Ádám Valóság Filtere egy vlogger lányról fog szólni, és arról, hogy a mai digitális világban mennyire maradhatnak őszinték a fiatalok. Végül Janovics Zoltán Otthon című kísérleti kisjátékfilmje egy szobában játszódik majd, ahol látszólag ugyanaz a félperces jelenet ismétlődik, mégis mindig új szereplővel bővül a történet.

Rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntések

A testület két helyi rádiós – a Dunaújváros 99,1 MHz-es frekvencia közösségi, illetve a Szigetszentmiklós 107,0 MHz-es frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására indított – pályázati eljárás alaki vizsgálata során is hiánypótlásra szólította fel az egyedüli pályázót – a dunaújvárosi frekvencia esetében a Karc FM Média Kft.-t, a szigetszentmiklósi pályázat esetében pedig a Lakihegy Rádió Bt.-t. Eredménytelennek nyilvánította a tanács a Tardos 95,5 MHz-es helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű hasznosítására indított pályázati eljárást, miután az egyedüli pályázó Tardosi Vörösmárvány Alapítvány alakilag érvénytelen ajánlatot nyújtott be, egyúttal felkérte a testület az NMHH Hivatalát az új pályázati felhívás tervezetének kidolgozására.

Elfogadta és a honlapján véleményezésre csütörtökön közzétette a tanács a Kisújszállás 103,2 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű hasznosításra, miután a frekvencián jelenleg üzemelő Európa Rádió szolgáltatójának jogosultsága idén májusban – 12 év után – végleg lejár. A Médiatanács véglegesítette és a honlapján pénteken közzétette a jelenleg használaton kívüli Tihany 105,7 MHz-es helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű hasznosításának pályázati felhívását. Az ajánlatokat április 1-jén lehet majd benyújtani.

Hozzájárult a testület a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. kérelmében foglaltakhoz: a korábban a Rádió 1 hálózatának részeként működő médiaszolgáltatás a jövőben a Zalaegerszeg 95,1 MHz-es helyi frekvencián újra a hálózatba kapcsolódás előtti Egerszeg Rádió néven működhet tovább, változatlanul kereskedelmi jelleggel, az eddigi napi 4 óra 40 perces műsoridő helyett napi 24 órában.

Elfogadta a grémium a 2019-ben végleg lejáró kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságok elvi hasznosítására irányuló pályázat felhívását, és azt a honlapján csütörtökön közzétette. Az idén lejáró Siófok-Fokihegy, Miskolc, Szentendre és Gyomaendrőd telephelyekre kiírt pályázaton elnyerhető médiaszolgáltatási jogosultságok mindegyike legfeljebb három évre szól majd, de a médiatörvényben foglalt feltételek teljesülése esetén további öt évre megújíthatók. Az adott vételkörzetekben élő társadalmi, nemzetiségi, kisebbségi, kulturális vagy vallási kisközösségek sajátos tájékoztatási igényeinek kiszolgálását célzó pályázatra az ajánlatokat április 3-án várja a hatóság.

Médiafelügyeleti döntések

A balassagyarmati közösségi Ipoly Televízió tavaly decemberben két vizsgált adásnapon is átvette a Megafon Kft. Megafon nevű rádióadását az általa közzétett képújság teljes időtartama alatt, ami engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak minősül. A két érintett médiaszolgáltatóra 60-60 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács.

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is – figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

A grémium állampolgári bejelentések alapján vizsgálta, de eljárásai lezárásaként nem találta kirekesztésre alkalmasnak a Magyar Idők nyomtatott és online lap Fagyhalál című, tavaly októberi véleménycikkét, valamint a Ripost nyomtatott és online lap Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével? című novemberi írását. A Médiatanács megállapította, hogy a Magyar Idők-publicisztika a szabálysértési törvény módosításáról kialakult társadalmi vitában foglalt állást, és a szerző nem lépte túl az elfogadható kritika határait, a Ripost-cikk ugyancsak a közterületen élőket érintő jogszabály-módosítás hatásaival foglalkozott, de a hajléktalanok összességét nem ábrázolta sematikusan és egyoldalúan, hanem azokat az embereket emelte ki, akik nem rendeltetésszerűen használják a közterületeket, és éppen a kirekesztésükkel ellentétes üzenetet fogalmazott meg.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.