A hírközlési szolgáltatások árainak és kínálatának alakulása 2017-ben

Közzétéve: 2019. április 30.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendszeresen figyelemmel kíséri a hírközlési szolgáltatások árainak és kínálatának alakulását. A 2017-ről szóló elemzés áttekinti a KSH által a hírközlési ágazatra közzétett fogyasztóiár-indexeket, ezt követően részletesen megvizsgálja a jelentős piaci erejű vezetékes telefonszolgáltatók, a mobilhang-szolgáltatók és a legjelentősebb internetszolgáltatók tarifáiban és szolgáltatásválasztékában végbement főbb változásokat.

A KSH árstatisztikái szerint 2017-ben a hírközlési szektorban az árak 2,8%-kal csökkentek, ugyanakkor a nemzetgazdaság egészében 2,4 %-os inflációt mértek. Négy év óta először fordult elő, hogy a hírközlési szektorban a fogyasztóiár-index alacsonyabb volt, mint a nemzetgazdaság egészében.

Fogyasztóiár-indexek, 2008–2017 (%)

Hírközlési szolgáltatások: fogyasztói árindexek változása 2008 és 2017 között a teljes nemzetgazdasággal összehasonlítva

 

Forrás: KSH

2017-ben a szabályozórendszer változásai mind az árak, mind pedig a piaci kínálat alakulását jelentősen befolyásolták. A hírközlési szektorban megfigyelhető ármérséklődés alapvetően az internethozzáférés általános forgalmi adójának csökkentése miatt következett be. Az internetszolgáltatás áfájának 27 %-ról 18 %-ra való januári mérséklése az önálló internet-előfizetések döntő többségénél mintegy 7 %-os díjcsökkenést eredményezett. A mobilhang-szolgáltatást is tartalmazó előfizetések esetében ennél kisebb mértékű, de általános díjmérséklés történt.

Júniusban további széleskörű árváltozást jelentett a roaming-többletdíjak megszüntetése az EU tagországaiban. Ez a szabályozásmódosítás azonban összességében nem gyakorolt jelentős hatást az ágazati árszínvonalra, mivel a hazai átlagos telefonálási szerkezetben a roaming részaránya csekély (bár növekvő).

Ugyancsak jelentős szabályozásváltozást képviselt az Eht. előfizetői szolgáltatásokra vonatkozó október 24-i módosítása. Ezt követően az előfizetői szerződések legfeljebb 12 hónap időtartamúak lehetnek, 2 éves hűségszerződést kizárólag készülékvásárlással lehet kötni. A jogszabálynak való megfelelés érdekében a szolgáltatók átalakították díjstruktúráikat, ami a szolgáltatók előzetes árnövekedési várakozásai ellenére csak kismértékű és vegyes irányú árváltozásokkal járt.

A fentieken kívül mindössze néhány üzletpolitikai indíttatású árváltozás történt a piacon. Az év elején az Invitel egy vezetékes telefon-, illetve internet-díjcsomagjának árait emelte meg, ősszel pedig a Telenor és Vodafone csökkentette néhány tarifacsomagjának havidíjait. A Magyar Telekom szolgáltatástól függően árcsökkentést és növelést is végrehajtott az év során.

2017-ben az internetszolgáltatások kínálatában fontos változást hoztak a Digitális Jólét Program keretein belül bevezetett kedvezményes árú Digitális Jólét Alapcsomagok. Az igénybevétel egyik feltétele, hogy a felhasználó a szerződés aláírását megelőző 1 évben ne rendelkezzen internet-előfizetéssel. A program azt a célt tűzte ki, hogy azok is rendelkezhessenek internethozzáféréssel, akik ezt eddig a számukra túl magas árak miatt nem tehették meg. 2017-ben a DJA csomagok havidíja legfeljebb 3600 Ft-ot tett ki.

Az év során a legjelentősebb üzleti célú kínálatváltoztatásokat a mobilhang-szolgáltatók hajtották végre, megújítva havidíjas telefonszolgáltatásaik palettáját és átalakítva internet-portfóliójukat. A Magyar Telekom új havidíjas ajánlatainál az ügyfél válogathatja össze a számára megfelelő hang- és adat-díjcsomagot, a Telenor hűségvállalás nélküli havidíjas szolgáltatásokat vezetett be, míg a Vodafone egy adatkeretet is tartalmazó feltöltőkártyás csomagot dobott piacra.

2017-ben több új szolgáltatási elem is megjelent a piacon. A Telenor kínált elsőként korlátlan belföldi adatforgalmat nyújtó tarifacsomag-családot, majd a Vodafone és a Magyar Telekom is követte hasonló ajánlataival. Szintén mindegyik mobilhang-szolgáltató kínálatában megjelent a belföldi adatforgalomból az 1-es roaming díjzónában (jellemzően EU-n belül) díjmentesen felhasználható adatkeret. A Vodafone új szolgáltatásként Magyarországról nemzetközi irányba indított hívás esetén is ingyenesen felhasználható perc- és SMS keretet vezetett be.