A hírközlési szolgáltatások árainak és kínálatának alakulása 2017 első félévében

Közzétéve: 2019. április 30.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendszeresen figyelemmel kíséri a hírközlési szolgáltatások árainak és kínálatának alakulását. A Hatóság 2017. első félévére vonatkozóan elemezte a hírközlési piac egészének áralakulását, valamint a legnagyobb vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatók, illetve internetszolgáltatók legnépszerűbb díjcsomagjainak tarifáit és választékát.

Miközben a nemzetgazdaság egészét enyhe áremelkedés jellemezte, a KSH árstatisztikái szerint a hírközlési ágazatban kismértékű árcsökkenés volt megfigyelhető a vizsgált időszakban, ami döntően az internetszolgáltatás ÁFÁ-jának 27-ről 18 %-ra való csökkentésének köszönhető. Az árak mérséklődése csaknem általános tendenciaként érvényesült az önálló internetszolgáltatás, valamint a hang- és adatszolgáltatást együttesen nyújtó mobiltelefonpiacon, ami az internetszolgáltatások többségénél 7 % körüli áresést jelentett. A más szolgáltatást is tartalmazó csomagok esetében az ármérséklődés természetesen kisebb mértékű volt.

2017. június 15-étől a roamingdíjak az európai szabályozás szerint módosultak. Ettől az időponttól a szolgáltatók már csak a belföldi hálózaton kívüli díjaikat számíthatják fel barangoláskor, a roaming többletdíjakat csak a méltányos használati feltételek megsértése esetén, illetve akkor, ha az új szabályozás veszélyeztetné működésüket.

A Hatóság megállapította, hogy a mobilszolgáltatók június közepétől az új szabályozásnak megfelelő roamingtarifákat alkalmazzák. A roamingdíj-változás hatására az előfizethető mobiltelefon díjcsomagok döntő többségénél mérséklődtek a roaming-percdíjak. A roamingdíj mérséklése azonban az árindexre nem gyakorolt jelentős hatást, hiszen a hazai átlagos telefonálási szerkezetben a roaming részaránya csekély.

A megfigyelt szolgáltatói körben az előbbi díjváltozásokon túl csak egy vezetékes telefon-díjcsomagnál történt áremelkedés, ami a havidíjat és percdíjakat is érintette.

A kínálatot tekintve a félév során folytatódott az előző években kialakult tendencia. A szolgáltatók továbbra is igyekeznek a megnövekedett adatforgalmi igényeket kielégíteni, illetve változatlan áron minél több adattartalmat nyújtani a felhasználóknak, továbbá számos akció keretében biztosítanak kedvezményes áron plusz adattartalmat.

A mobiltelefon-szolgáltatók közül a Telekom áprilisban lecserélte havidíjas kínálatát. Az új előfizetések nem tartalmaznak adatvolument, azt külön adatcsomagban lehet megvásárolni, így a fogyasztók szabadabban válogathatják össze a kívánt szolgáltatás tartalmát. A Telenor újítása a korlátlan belföldi adatforgalmat kínáló Hello Data tarifacsomag-család, e mellett a cég szűkítette feltöltőkártyás mobiltelefon-csomagjainak körét, a Vodafone pedig jelentősen bővítette havidíjas szolgáltatási portfólióját.

Az internetszolgáltatásokat tekintve az Invitel növelte, a UPC pedig csökkentette a helyhez kötött díjcsomagjainak számát. A Telekom megújította mobilinternet-kínálatát és Flip Otthon néven új 3play márkát indított, a Vodafone pedig otthoni mobilinternet ajánlatát változtatta meg.