Dr. Kissné Akli Mária és Kudlik Júlia kapta a Goldmark Péter Károly-díjat

Közzétéve: 2019. november 12.

Az európai műsorszórás egyik hazai szaktekintélyét, valamint a Delta, a Táncdalfesztivál és megannyi műsor legendás műsorvezetőjét tüntette ki a színes televízió feltalálójáról elnevezett életműdíjjal Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke november 11-én a szervezet Ostrom utcai székházában.

„A média szerepe olyan, mint egykor a tűzhelyé: ott van életünk közepében, körülötte gyűlünk össze. Kitörölhetetlen nyomot hagy kultúránkon, identitásunkon, ezért szakmai hatóságként feladatunk, hogy megbecsüljük azokat, akik saját személyiségük nyomaival gazdagítják azt” – mondta a díjátadón Karas Monika, az NMHH elnöke.

Akli_Mria_Karas_Monika_Kudlik_Jlia.JPG

Balról jobbra: Kissné Akli Mária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafrekvencia-tervezési és -koordinációs osztályának vezetője; Karas Monika,  az NMHH elnöke és Kudlik Júlia legendás műsorvezető a Goldmark Péter Károly-díj átadója után.

Dr. Kissné Akli Mária, az NMHH Médiafrekvencia-tervezési és -koordinációs Osztályának vezetője 1996-ban csatlakozott a hatóság jogelőd szervezetéhez. Munkájának gyümölcseként az egyre növekvő frekvenciaigényeknek megfelelő frekvenciaátrendezések, frekvenciafelszabadítások születnek,  és több mint húsz éve pédaértékűen képviseli hazánkat a nemzetközi szakmai szervezetekben. Kiemelkedő sikereket ért el a digitális műsorszórás bevezetéséhez szükséges tervezésekben, koordinációkban.

Kudlik Júlia neve egybeforrt a magyar televíziózás fénykorával, műsorain nemzedékek nőttek föl, több mint negyven éven át volt a Magyar Televízió meghatározó alakja. Emblematikus arca volt a Delta ismeretterjesztő műsornak, ő volt a házigazdája 1981-ben a Táncdalfesztiválnak és számos népzenei vetélkedőnek is. A kilencvenes években a Juli Sulival meghonosította a főzős és életmódműsorok műfaját. Mindeközben olyan közhasznú műsorokat is vezetett, mint az Állatok védelmében vagy a Gazdit keresünk.

A Goldmark Péter Károly-díjat 2015 óta adományozhatja az NMHH elnöke olyan szakembereknek, akik a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytattak kimagasló színvonalú tevékenységet, valamint több évtizeden át végeztek kiemelkedő munkát. Az NMHH elnöke a hírközlési szektor kiválóságai számára is alapított kitüntetést: a Magyari Endre-díjat, ezt idén májusban Pados László frekvenciagazdálkodási szakember vehette át.