Tájékoztató a Közszolgálati Testület új tagjairól

Közzétéve: 2020. március 3.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) székhelyén 2020. február 27-én tartott eseményen zárult le az Mttv. 1. számú mellékletének 3. pontjában meghatározott és nyilvántartásba vett Jelölő Szervezetek jelöltjeinek delegálása a Közszolgálati Testületbe. Az új testület 2020. március 31-én kezdheti meg munkáját, megbízatása három évre szól.

A médiatörvény alapján a közmédium működését és a Közszolgálati Kódexben lefektetett célok érvényesülését felügyelő testületbe sorsolás nélkül, automatikusan jelölhet egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Művészeti Akadémia.

A fennmaradó hat helyre az NMHH Hivatalánál (a továbbiakban: Hivatal) nyilvántartásba vett társadalmi szervezetek jelölhettek képviselőt.

Az egy csoportba tartozó Jelölő Szervezetek közül csak egy szervezet jelölhetett tagot a Közszolgálati Testületbe. Az egyazon pont alatt megjelölt és regisztrált szervezetek egymással megállapodhattak a delegált személyt illetően. Ilyen megállapodás hiányában a Hivatal sorsolással dönti el, hogy melyik szervezet jelöltje delegálható.

A sorsoláson csak az a szervezet vehetett részt, amelynek képviselője, illetve meghatalmazottja az előírt módon regisztrált, részvételi jogosultságát a Jelölő Szervezet nevében okirattal igazolta.

Előzetesen 30 Jelölő Szervezet jelentkezett, a Hivatal valamennyi szervezetet nyilvántartásba vette.

A Magyarország települési önkormányzatainak szövetségei, szervezetei, a magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatai és a családok érdekeit védő szervezetek kategóriájában előzőleg egy-egy Jelölő Szervezetet vett nyilvántartásba a hatóság, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot a Kisvárosok Szövetsége, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A szomszédos államok magyar kulturális szervezetei és magyarországi kulturális szervezetek kategóriákban a Jelölő Szervezetek előzetesen megállapodtak a delegált személyében.

E kategóriákban sorsolás tartása nem volt indokolt, azonban a sorsolás napján ezen Jelölő Szervezeteknek is regisztrálniuk kellett.

A fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei kategóriában a Hivatal 3 Jelölő Szervezetet vett nyilvántartásba, azonban két szervezet nem felelt meg a regisztráció követelményeinek, így nem vehetett részt a sorsoláson. Ennek okán e kategóriában ugyancsak sorsolás nélkül a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége delegálhatott tagot.

A Közszolgálati Testület megbízatása három évre szól, elnökét saját tagjai közül választja. A Testület figyelemmel kíséri a közszolgálati médium tartalomszolgáltatását és felügyeli, hogy tevékenysége megfelel-e a közszolgálatiság követelményének, valamint évente beszámoltatja a médiaszolgáltató vezérigazgatóját tevékenységéről.

A 2020. március 31-ével felálló Közszolgálati Testület Jelölő Szervezetei és delegáltjai:

 

Magyar Tudományos Akadémia

Papp Z. Attila

Magyar Katolikus Egyház

Szikora József

Magyarországi Református Egyház

Szalai László

Magyarországi Evangélikus Egyház

Fábri György

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Heisler András

Magyar Olimpiai Bizottság

Gundel Takács Gábor

Magyar Rektori Konferencia

Morován Júlia

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Radetzky Jenő

Magyar Művészeti Akadémia

Dr. Kucsera Tamás Gergely

Kisvárosok Szövetsége

Szitár Szabolcs Imre

Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesület

Gugán János

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Kardosné Gyurkó Katalin

Mikó Imre Kisebbségi Jogvédelmi Egyesület, Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület, Centrum Studiorum, Pro Regio Siculorum Egyesület, Students Without Boundaries Egyesület, Advocacy For Linguistic And Minority Rights in Romania, Kolozsvári Magyar Diákszövetség, Magyar Ifjúsági Központ Egyesület, Pro Iuventute Szociokulturális Egyesület, PRO Innovation Egyesület, Igen, Tessék!-Da Pofititi! Egyesület, Országos Magyar Diákszövetség, "Étfalva Zoltán" Kulturális Egyesület, és Asociatia Grund Community Egyesület együttesen, megállapodás alapján

Zsigmond József

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

Sáfrány Margit

Kertész László Ifjúsági Irodalmi Kör, Tokaji Írótábor Egyesület, Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, Magyar Írószövetség, Fokusz Egyesület, Guttenberg Pál Népfőiskola, Írott Szó Alapítvány, Arany János Alapítvány, Telegdy Polgár István Alapítvány, Írók Szakszervezete együttesen, megállapodás alapján

Erős Kinga Andrea