A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának felhívása a tartalom- és médiaszolgáltatók felé

Közzétéve: 2020. március 26.

Az a rendkívüli helyzet, amelyet a világjárvány jelent, fokozott felelősséget ró a médiára, a médiaszolgáltatókra, a tartalomgyártókra, a médiában dolgozó szakemberekre. Sajnálatos módon az elmúlt hetekben a korábbiaknál is gyakoribbá váltak a megtévesztő, valótlan, szenzációhajhász közlések.

A hiteles tájékoztatás ma fontosabb, mint valaha, az álhírek, a bizonytalanságot növelő hagyományos és közösségi tartalmak csak félelmet, szorongást keltenek az emberekben és a társadalom pánikreakcióit válthatják ki.

A fentiekre figyelemmel arra kérjük a média- és tartalomszolgáltatókat, hogy fokozottan törekedjenek a pontos, átfogó tájékoztatásra, könnyítsék meg az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak a hiteles forrásokból történő tájékozódást. Tényszerű információikkal, híreikkel segítsék a védekezést a járvánnyal szemben, ne bagatellizálják a kialakult helyzetet, de pánikot se keltsenek.

Kérjük a médiapiac szereplőit, hogy kereskedelmi és politikai érdekeik mellett a rendkívüli helyzet diktálta közérdekre is legyenek tekintettel. Ügyeljenek forrásaik megbízhatóságára, hívják fel olvasóik, nézőik, hallgatóik figyelmét arra, hogy a járványról elsősorban a hivatalos forrásokból tájékozódjanak, az onnan származó információkat pedig torzításmentesen adják közre. Figyeljék a közszolgálati csatornák országszerte elérhető híradásait.

Kérjük továbbá, hogy a járvány miatt az életforma-váltásban kiemelten érintett iskolások és idősek számára célzott tematikával, az igényességre törekedve tegyék könnyebben elviselhetővé az otthon tartózkodást.

Tisztában vagyunk vele, hogy a médiaszolgáltatóknak nem csak a megnövekedett figyelem és felelősség súlyával, de a kieső reklámbevételekkel is szembe kell nézniük, ezért üdvözöljük a médiaipar bevételkiesését kompenzáló kormányzati intézkedéseket.

A mi felelősségünk a vészhelyzetben, hogy jogkörünkben eljárva fokozott figyelemmel kísérjük a média- és tartalomszolgáltatókat, ellenőrizzük a jogszabályok és a műsorszolgáltatási szerződések betartását, folytassuk a munkánkat. Ennek maradéktalanul eleget kívánunk tenni.

Üdvözöljük, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben számos média- és tartalomszolgáltató már saját elhatározásából követi a fenti normákat, egyúttal nyomatékosan kérjük a piac minden szereplőjét, hogy vegyék ki részüket a társadalmi felelősségvállalásból.