Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI)

2020. április 27.

Az ETSI (European Telecommunications Standards Institute = Európai Távközlési Szabványosítási Intézet) egy 1988-ban a CEPT (Conference of European Post and Telecommunications Administrations = Európai Postai és Távközlési Igazgatások Értekezlete) által alapított és az EC (Európai Bizottság) által elfogadott szabványosítási szervezet, melynek székhelye a franciaországi, Nizzához közeli Sophia Antipolis-ban van. Magyarország 1991-től, az NHH/NMHH önállóan 2005-től a tagja.

Az ETSI teljes jogú tagjai a CEPT tagállamainak, társult, ill. megfigyelő tagként pedig a világ számos egyéb országának távközlési adminisztrációi és vállalatai (41+20+3 ország, mintegy 700+150+15 intézménye és vállalata). Magyarországról a mindenkori távközlésért felelős minisztériumon és az NMHH-n kívül kb. 6 vállalat teljes jogú tag.

Az ETSI célja, hogy az ipar és a társadalom minden területén telepített, az ICT (információs és távközlési technológiák) által lehetővé tett rendszerekhez, alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz globálisan használható szabványokat dolgozzon ki, és ehhez évente mintegy 2.500 szabványt bocsát ki. A szervezeti és gazdasági/költségvetési kérdéseket a részvényesi alapon működő Közgyűlés dönti el, a szakmai munka a tagszervezetek szakértőiből önkéntességi alapon szerveződő munkacsoportokban folyik. Az NMHH szakértői több munkacsoport munkájában vesznek részt (pl. számozási, M2M, vészhelyzeti távközlési témákban), valamint évek óta az NMHH képviseli Magyarországot az ETSI évente kétszer megrendezett Közgyűlésén.

A szervezet honlapjának elérhetősége: Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (angol nyelvű)