Európai Műholdas Távközlési Kormányközi Szervezet (Eutelsat)

2020. április 27.

Az Eutelsat eredeti célja a nemzetközi nyilvános távközlési szolgáltatásokhoz szükséges űrszegmens biztosítása volt Európában. A szervezet 2001-ben átalakult, az Eutelsat IGO ellátja a tagállamok számára az ITU által kiosztott közös rádiófrekvenciák és műholdas pályapozíciók használatának felügyeletét, továbbá biztosítja az alapvető elvek (közszolgáltatás, egyetemes szolgáltatás biztosítása, Európát lefedő műholdas rendszer működtetése, diszkrimináció mentesség, tisztességes verseny) érvényre juttatását.

Az Európai Műholdas Távközlési Szervezetet (Eutelsat) 17 európai CEPT (Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete) tagállam alapította 1977-ben. Jelenleg 49 tagállammal rendelkezik. Magyarország a szervezethez 1993-ban csatlakozott, az NMHH 2014 óta látja el a képviseletet a szervezetben.

A közgyűlés a szervezet és az ügyvezető titkár munkájának támogatására tanácsadó testületet hozott létre, amely tagjai a közgyűlés által megválasztott tagállamok képviselői. A tanácsadó testület a tagjai közül maga választja meg az elnököt. A 2021-ben esedékes közgyűlésig a testület elnöke az NMHH munkatársa.

A szervezet honlapjának elérhetősége: Európai Műholdas Távközlési Kormányközi Szervezet (angol nyelvű honlap)