Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO)

2020. április 27.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet az ENSZ globális jelentőségű koordináló testülete a polgári repülés területén.

Magában foglalja a Közgyűlést, a Tanácsot és a Léginavigációs Bizottságot, valamint az egyéb bizottságokat és regionális egységeket.

Alapszabályi célja a nemzetközi polgári repülés biztonságos, szabályos működtetésének, fejlesztésének biztosítása az egész világon, valamint a nemzetközi együttműködés szervezésének és összehangolásának egyéb szempontjai a polgári repülés minden kérdésében, így a nemzeti légterekben használt navigációs és légiforgalmi irányító eszközök által használt rádiófrekvenciák biztosításában is.

A légiforgalmicélú navigációs és kommunikációs eszközök működtetéséhez szükséges frekvenciák biztosításának szabályozását az ICAO FMG frekvenciagazdálkodási munkacsoport végzi, amely tevékenységében a tagállamok frekvenciagazdálkodási szakértői, köztük a dedikált nemzeti frekvencia menedzserek (NFM-ek) vesznek részt.

Minisztériumi felkérésre a magyar nemzeti frekvencia menedzser az NMHH szakértői közül került kijelölésre, aki – karöltve a HungaroControl szakértőivel - a légiforgalmi célú frekvenciák használatával kapcsolatos szakmai kérdésekben képviseli hazánkat.

A szervezet honlapjának elérhetősége: Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (angol nyelvű honlap)