Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU)

2020. április 27.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület az ENSZ távközléssel foglalkozó szakosított szerve, amely biztosítja a távközlési ágazat összehangolását világméretű szinten. Alapokmányában rögzített célja többek között a távközlési technológiák hasznosságának kiterjesztése a világ minden lakosa számára, a távközlési szolgáltatások használatának elősegítése a békés kapcsolatok megkönnyítésének céljából.

A célok elérése érdekében gondoskodik a rádiófrekvenciás spektrum nemzetközi szintű felosztásáról; illetve felelős szervezetként a spektrum - rádiókommunikációs szolgáltatásokhoz szükséges - ésszerű, igazságos, hasznos és gazdaságos felhasználásáról. A rádiókommunikációs szakterülettel kapcsolatos ajánlásokat fogad el és tanulmányokat végez (ITU-R). A távközlés világméretű szabványosításának elősegítése érdekében az új globális információs infrastruktúrát képező rendszerek és technológiák fejlesztését koordinálja (ITU-T). Ezen felül pedig technikai együttműködés és segítségnyújtás útján támogatja a fejlődő országokat és régiókat (ITU-D).

Az ITU alapjait 1865-ben 20 európai állam fektette le, és jelenleg 191 tagállama van. Magyarország 1866-ban - az elsők között - csatlakozott az ITU-hoz és azóta is aktív tagként működik közre a szervezet munkájában.

2018-ban Magyarországot az adminisztratív tanács (B Régió) tagjává választották. Két meghatalmazotti értekezlet között, négy éven át ez az ITU igazgató tanácsa, amely széleskörű távközléssel kapcsolatos szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik, valamint gondoskodik róla, hogy az Egyesület tevékenysége, szakpolitikai elképzelései és hosszútávú stratégiái megfeleljenek a jelen kor dinamikusan alakuló távközlési környezetének és a gyorsan változó kihívásoknak.

Az NMHH szakértői jelenleg is széleskörben vesznek részt a Tanács és a különböző munkacsoportok munkájában az ITU rádiókommunikációs és szabványosítási szektoraiban. Ezen felül minden kiemelkedő fontosságú ITU rendezvényen, mint például a meghatalmazotti értekezleten és a rádiókommunikációs világértekezleten képviselik a hatóság szakmai álláspontját. A Budapesten már két alkalommal megrendezett ITU Telecom World sikeres lebonyolításához is nagyban hozzájárultak a hatóság munkatársai.

A szervezet honlapjának elérhetősége: Nemzetközi Távközlési Egyesület (angol nyelvű honlap)