Költséghatékonyabb munka, fehéredő gazdaság: Hír-Közmű felmérés a mérnökszakma igényeiről

Közzétéve: 2021. március 8.

A hírközlési hálózatok nyilvántartását új szintre emelő Hír-Közmű projekt saját tervezőprogramot is fejleszt. Hogy ez illeszkedjen a hírközlési mérnökszakma szokásaihoz, szükségleteihez, a hatóság felmérést végzett a kamarai tagsággal rendelkező hírközlési mérnökök körében.

Az online kérdőívet 113-an töltötték ki teljesen 2020 októberében és novemberében. A válaszadók a tagsággal bíró mérnökök 18 százalékát reprezentálják. A mellékletből letölthető prezentációból kiderül: a válaszadók közepesre értékelik a hazai hírközlési infrastruktúrát, azonban ennél jóval gyengébbnek látják annak nyilvántartását. A kutatásban részt vevő mérnökök szerint a hazai hálózatok alig hatvan százaléka van megfelelően felmérve.

A kérdések a tervezői munkában leggyakrabban futtatott szoftverekre is rákérdeztek. A válaszok alapján az AutoCAD a legelterjedtebb, bár sokan többféle termékkel is dolgoznak. Negyven százalékuk csak az AutoCAD Map3D-t használja. Az alapszoftverre épülő hírközlési tervezőalkalmazások közül a ReKod a legnépszerűbb, a válaszadók majdnem fele dolgozik ezzel. A felmérést kitöltők kétharmada veszi igénybe az E-közmű tervezéstámogató szolgáltatást az adatok konvertálásához.

Az új Hír-Közmű előnyei közül a szakemberek szerint a legfontosabb, hogy az új központi nyilvántartás miatt könnyebb lesz tervezni és kivitelezni az infrastruktúra közös igénybe vételét. Ezzel költséghatékonyabb lesz az új előfizetők bekapcsolása, valamint a hibaelhárítás, karbantartás. A pontosabb nyilvántartás piacfehérítő hatása és a csökkenő adatszolgáltatási terhek is a prioritások között szerepeltek.

Akár százezret is fizetnének érte, de legjobb, ha ingyenes

A lehetséges hátrányok közül leginkább azt tartják problémának, hogy a kisebb cégek közül nem mindegyik engedheti meg magának a jogtiszta szoftvereket, így őket az új rendszer hátrányosan fogja érinteni. Némileg hátrányos tényezőként említették a szolgáltatók és üzemeltetők adatfeltöltési terheinek növekedését is, és a kis cégeket nehéz helyzetbe hozó költségek miatt is sokan aggódtak.

A Hír-Közmű új ingyenes támogatóprogramját a válaszadók legalább négyötöde alkalmazná biztosan vagy valószínűleg az adatszolgáltatáshoz, ha az ingyenes marad. Amennyiben azonban ahhoz szükséges egy fizetős CAD-alapú program, már hatvanegy százalékra esik vissza ez az arány. Ha azonban csak a licensszel együtt lenne hozzáférhető a teljes támogatóprogram, a relatív többség, negyven százalék hajlandó lenne legalább százezer forintot is kifizetni érte. Harminc százalékuk csak hetvenezret vagy ez alatti összeget fizetne. Minden nyolcadik válaszadó viszont azt nyilatkozta, hogy semmiképpen sem fizetne érte.

Az új szoftver kezelését segítő hatósági képzésen a kitöltők negyven százaléka mondta biztosra a részvételét. Nyolcvanöt százalék mutat kisebb-nagyobb érdeklődést és mindössze négy százalék zárkózott el ettől teljes mértékben. A legnagyobb arányban az ötven év alattiak voltak nyitottak az oktatásra, közülük 94 százalékos lenne a részvétel egy ilyen tanfolyamon.