Jövőre is közel másfél milliárd forinthoz juthatnak a médiaszolgáltatók Médiatanács-támogatásokból

Közzétéve: 2021. november 19.

Összesen 1,44 milliárd forint pályázati forrást kínál majd 2022-ben a helyi, körzeti és közösségi médiaszolgáltatóknak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a grémium e heti ülésén meghozott döntése szerint. A testület ennek részeként már közzé is teszi a működési és üzemeltetési költségekről szóló pályázatot, ami 440 milliós kerettel segíti a szolgáltatókat. A testület nyertest hirdetett vidéki rádiós pályázatoknál is.

Jövőre is összesen 1,44 milliárd forinthoz juthatnak a médiaszolgáltatók

E heti ülésén a Médiatanács elfogadta a jövő évi támogatási programjának pályázati céljait, kategóriáit és az ütemezését részletező támogatási tervét. Az 1,44 milliárd forinttal gazdálkodó, négy pályázati eljárással számoló terv 2022-ben a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeinek, műszaki fejlesztésének, valamint a helyi és körzeti médiaszolgáltatók állandó műsorainak gyártását támogatja. A fenntartási és üzemeltetési költségek támogatására 440 millió forint a pályázati keret a négy fordulóban. A műszaki fejlesztésekre együttesen 120 millió forint áll majd rendelkezésre három fordulóban. A hír- és magazinműsorok készítésére a helyi és körzeti rádiók számára 360 millió forintos, míg a televízióknak 520 millió forintos keretet hirdet meg a Médiatanács négy-négy fordulóban. Az eljárások kerete megegyezik a tavalyival. A közösségi szolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeit támogató pályázat első fordulója idén decemberben lesz, a műszaki fejlesztéseké 2022 augusztusában. A rádióműsorok támogatására jövő márciusban, a televíziós műsorokéra pedig áprilisban lehet majd először nevezni.

A jövő évi támogatási program részeként a testület elfogadta és honlapján még ma közzéteszi a közösségi médiaszolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges – működési és üzemeltetési – költségek támogatásáról szóló 2022-es pályázatot. A 440 milliós pályázati keretből havonta a televíziók 660 ezer forintot, a közösségi rádiók 550 ezer forintot, míg a kisközösségi rádiók 440 ezer forintot nyerhetnek el a négy fordulóban. Az első beadási határidő december 16-a 16 óra, a további fordulókra pedig jövő január-februárban, március-áprilisban és május-júniusban lehet nevezni.

Médiafelügyeleti döntések

A grémium tízezer forintos bírságot rótt ki a kisvárdai Friss FM szolgáltatójára, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, hírt, továbbá közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, illetve több zenét és ismétlést tett közzé. A közreadott közszolgálati műsorok együttes időtartama a vonatkozó törvényi minimumkvótát sem érte el.

Nem indít eljárást a tanács a Pesti Hírlap szeptemberi számában található hirdetés miatt, amiben az ELLE-magazin címlapváltozatain azonos nemű párok is szerepeltek, ugyanis a sajtótermékekre vonatkozó gyermekvédelmi szabályok alapján nem merült fel jogsértés.

Rádiós pályázatok

A tanács eredményt hirdetett a Szombathely 107,4 MHz, a Zalaegerszeg 92,9 MHz, a Székesfehérvár 106,6 MHz, a Tatabánya 107,0 MHz és a Dunaújváros 99,1 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű pályázatain: előbbi kettőn a Katolikus Rádió Zrt., a többin a Karc FM Média Kft. a nyertes. A testület a Budapest 102,1 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásában nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a jelentkezők. A grémium elfogadta a Vác 87,9 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatát célzó pályázati felhívás tervezetét.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.