Elérhetők a mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részletek

Közzétéve: 2021. november 30.

Megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei. A pályázati kiírást a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) tette közzé.

A támogatási programot kezdeményező NMHH, a netrefel.hu oldalon is elérhetővé tette, a lakosságnak szóló Pályázati Kiírás és Útmutatót, amely pontos leírást ad arról, hogy kik, milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosultak a támogatásra. Ezen túl ismerteti a mobilkészülékcsere-támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokat (ilyenek például a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányok). A leírásból kiderül, hogy a Támogatási Program lehetőséget biztosít az idős, mozgásában korlátozott személyek vagy a kiskorúak számára, hogy képviselő útján vegyék igénybe a támogatást, és cseréljék le a készülékeket.

Fontos tudnivaló, hogy az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő, a használat során keletkezett személyes adatokat. A leadott készülékek szakszerű megsemmisítéséről a kereskedők gondoskodnak, így a korszerűtlen eszközök véglegesen kikerülnek a forgalomból.

Az NFFKÜ a lakosságnak szóló útmutató mellett a kereskedőknek szánt útmutatót is megjelentette, ami tartalmazza a forgalmazók számára a készülékcsere-programban való részvétel feltételeit a regisztrálási lehetőség megnyitása előtt.

A célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot azért indította el a hírközlési hatóság, mert a piaci várakozások és a szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között sor kerül Magyarországon a 3G technológia kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már csökkentette a 3G-szolgáltatást biztosító területek nagyságát. A mobilkészülékcsere-támogatási program megvalósításában az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökséggel működik együtt az NMHH.

Az NMHH 2021 tavasza óta végez intenzív edukációs kommunikációt a Netre fel! programon keresztül, amelynek célja, hogy megfelelő tudással és információval vértezze fel a fogyasztókat, akik így tudatos döntéseket hozhatnak a digitális világban. A kezdeményezéssel az NMHH célja, hogy ahhoz fogható generációváltást segítsen elő, mint amikor a fekete-fehér tévéről színesre váltottunk. A nagy különbség az, hogy ezúttal nem csupán kényelmi kérdésről van szó: a tavasszal elindított edukációs, ismeretfejlesztő kampány mellett az érintett, elavult készülékek korszerű, 4G vagy 5G képes eszközökre való cseréje is kulcsfontosságú abban, hogy a társadalom egy igencsak széles rétege maradhasson a digitális világ része, élvezhesse annak számos előnyét és válhasson teljes jogú digitális állampolgárrá.

A támogatási programmal kapcsolatos további részleteket a hatóság folyamatosan teszi közzé a netrefel.hu oldalon.