Összesen több mint 8 millió forint bírság az RTL Klubnak és a TV2-nek rossz korhatár-besorolás miatt

Közzétéve: 2021. december 13.

Módosította a termékmegjelenítés szabályainak alkalmazásáról szóló ajánlását e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület eredményt hirdetett egy soproni és egy komlói rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati eljárásában, elvégezte több vidéki rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre beérkezett pályázati ajánlat alaki vizsgálatát, valamint jóváhagyta egy fővárosi rádió állandó megnevezésének módosítását. A grémium rossz korhatár-besorolás miatt rótt ki bírságot a TV2 és az RTL Klub szolgáltatóira, és elfogadott egy tanulmányt a látássérültek audionarrációjáról.

A Médiatanács módosította a termékmegjelenítés szabályainak alkalmazásáról szóló ajánlását a médiatörvény korábbi módosítása és a hatósági tapasztalatok alapján. A módosított ajánlás megtekinthető az NMHH honlapján.

Médiafelügyeleti döntések

A testület nem megfelelő korhatár-besorolás és nem jó időpontban való sugárzás miatt rótt ki összesen több mint hatmillió forintos bírságot az RTL Klub, és összesen 1,91 millió forintot a TV2 szolgáltatójára. Mindkét szolgáltató 16-os korhatár-besorolás helyett 12-es korhatári kategóriában, továbbá nem a megfelelő, 21 és 5 óra közötti sávban tette közzé műsorát.  Az RTL Klub a Házasodna a gazda című sorozat egyik epizódját 21 óra előtt sugározta úgy, hogy abban szexualitásra utaló párbeszédek és képsorok jelentek meg, míg a TV2 a Csapdába csalva című műsort adta délelőtt 11 óra körül annak ellenére, hogy abban a szereplők a céljaik eléréséhez igénybevett könnyű, valamint törvénytelen pénzkereseti lehetőségeket a következmények, veszélyek ismertetése nélkül mutatták be. Ezek mind negatív hatással lehetnek a 12 és 16 év közötti korosztály tagjainak személyiségfejlődésére, ami pedig ellentétes a gyerekvédelmi szabályokkal.

A Hegyvidék Televízió szolgáltatóját burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a tanács, amiért az ÉPI-TECH Magazin szeptemberi adásaiban a műsorban bemutatott építőipari vállalkozásokról öt alkalommal olyan többletinformációkat tett közzé, melyek a reklámokra jellemző módon segítették a népszerűsítést. 

Rádiós pályázati eljárásokkal kapcsolatos döntések

A tanács eredményt hirdetett a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban: mindkét esetben az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt. a nyertes.

A testület elvégezte a Debrecen 104,6 MHz körzeti, a Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű, valamint a Törökszentmiklós és a Berettyóújfalu telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. A debreceni médiaszolgáltatási lehetőség tekintetében a Best Radio Kft.-t, a törökszentmiklósinál a Rádió Horizont Kft.-t, míg a berettyóújfalui pályázati eljárásban Halics Attila Miklóst vette nyilvántartásba a grémium. A székesfehérvári és a tatabányai médiaszolgáltatási lehetőség használatára irányuló pályázati eljárásokban hiánypótlásra szólította fel a tanács a mindkét lehetőségre pályázó Radio Plus Kft-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók.

A Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázat eredménytelen lett, ugyanis az egyedüli induló pályázata tartalmilag érvénytelen volt.

A testület a szolgáltató kérelmére jóváhagyta, hogy a Mária Rádió bővítse a Monor 106,3 MHz + Gyál 98,9 MHz + Dabas 97,5 MHz médiaszolgáltatási jogosultságának vételkörzetét a Pécel 91,7 MHz médiaszolgáltatási jogosultságával december 15-től. Szintén szolgáltatói kérelemre járult hozzá a grémium ahhoz, hogy a Budapest 103,9 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázati eljárásában nyertes kereskedelmi rádió az állandó megnevezését FM 103.9 – A ROCK-ra módosítsa.

Elfogadható a látássérültek audionarrációja

A testület elfogadott egy tájékoztató dokumentumot a látássérültek médiabefogadását segítő audionarráció ellenőrzéséről is 2021 harmadik negyedévében, amiből kiderül, hogy az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások – az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió – mind eleget tettek a szükséges követelményeknek. Az előírások szerint 2022 szeptemberétől a 18:30 és 21:30 óra között sugárzott, hazai gyártású filmalkotásokat a látássérült nézők számára is hozzáférhetővé kell tenni. A szolgáltatók jellemzően saját gyártású műsoraik aktuális epizódját látták el audionarrációval. Bár stílusban, pontosságban és a részletek szemléletes ábrázolásában az egyes csatornák segédlete között különbség mutatkozott, mindhárom médiaszolgáltató érintett programjaiban a narráció alapján a tartalom követhetőnek számított.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozatis – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.