Az NMHH tájékoztatása az Oroszországba, illetve Ukrajnába irányuló postai forgalommal kapcsolatban

Közzétéve: 2022. március 8.

Az NMHH tájékoztatja az érdekelt postai felhasználókat, hogy az Oroszország és Ukrajna irányába feladott, illetve onnan érkező postai küldemények eljuttatása a háborús helyzet, illetve az Oroszországot érintő nemzetközi szankciós intézkedések miatt késedelmet, zavart szenvedhet, egyes esetekben el is lehetetlenülhet. Ez egyformán érinti a magánszemélyek által küldött és az internetes kereskedelemben rendelt árukat tartalmazó küldeményeket.

A postai szolgáltatók kötelesek a felhasználókat még a küldemények felvétele előtt tájékoztatni, ha a továbbításban zavar, vagy késedelem várható. Amennyiben pedig a küldemény előreláthatólag nem továbbítható, akkor a szolgáltatók a felvételt megtagadják.

Ezért a postai szolgáltatók honlapján elhelyezett információk figyelemmel kísérésével, vagy a postai szolgáltatók ügyfélszolgálatainál előzetesen tájékozódjanak az Oroszországba vagy Ukrajnába címzett postai küldeményeik feladása előtt.

Emellett az NMHH javasolja, hogy kérjenek segítséget a küldeményhez kapcsolódó többletszolgáltatások kiválasztásához, figyelemmel arra, hogy az időgarantált postai szolgáltatások igénybevétele és annak teljesülése az adott körülmények között meglehetősen bizonytalanná válhat, vagy akár el is lehetetlenülhet.

Ugyanígy legyenek körültekintőek a küldemények értékbiztosítása kapcsán is, mivel a biztosítás a háborús cselekmények miatt bekövetkezett károkra rendszerint nem terjed ki.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Postafelügyeleti Osztály