Fontos változás a bányafelügyeleti szakhatóság bevonásának feltételeiben

Legutóbb frissítve: 2022. május 23.

Tájékoztatjuk a tisztelt építtetőket, tervezőket, hogy 2022. április 9. napjától módosult az egyes közérdeken alapuló kényszerítő indok alapján eljáró szakhatóságok kijelöléséről szóló 531/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet 1. melléklet 7. fejezetének 19. pontja.

Az új szabályozás értelmében a Bányafelügyelet, mint szakhatóság bevonása szükséges, ha az építési tevékenység felszínmozgásveszélyes, illetve bányászati tevékenységgel érintett területen valósul meg. Azaz már nem csak akkor kell megkeresni a Bányafelügyeletet, ha a tervezett beruházás külterületet érint, hanem abban az esetben is, ha belterületet.

A bevonás másik feltétele nem változott.

A tervezés során hasznos információkkal szolgál a Magyarország mozgásveszélyes területeit jelölő térkép https://map.mbfsz.gov.hu/FDT_veszely_orszag/, továbbá a Bányafelügyelet előzetes tájékoztatása.

Amennyiben a tervező nem tartja szükségesnek az engedélyezési eljárásban a Bányafelügyelet megkeresését, abban az esetben vagy az előzetes tájékoztatót vagy erre vonatkozó nyilatkozatát csatolnia kell a Hatósághoz benyújtott dokumentációhoz.