Magyar elnököt választott egy európai szakmai szervezet

Közzétéve: 2022. szeptember 19.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Spektrumgazdálkodási Osztályának munkatársát, Unger Tamás spektrumgazdálkodási szakértőt választotta elnökévé a HCM Megállapodás földi mozgószolgálati munkacsoportja.

Kép az ülésteremből. A HCM-tagországok delegációi tagjai a szeptember 5–8. között megrendezett berlini értekezletükön.

A 2014. novemberi budapesti plenáris ülés után Berlinben találkoztak a HCM-tagországok delegációi. A szeptember 5-8. között megrendezett eseményen a módosított megállapodás aláírásán kívül új munkacsoporti elnököket is jelöltek.

A mobil munkacsoport leköszönő elnöke, Philipp Birrer (Svájc) helyére Unger Tamást, az NMHH Spektrumgazdálkodási Osztály szakértő munkatársát választotta meg a csoport.

Az értekezlet zárásaként a helyszínen aláírták az új megállapodás záróokmányát. A magyar igazgatás részéről dr. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese látta el kézjegyével a dokumentumot. Az új megállapodás 2023. január 1-jén lép hatályba.

A HCM Megállapodás (HCM = Harmonised Calculation Method) 17 európai ország által aláírt egyezmény a 29,7 MHz és 43,5 GHz közötti frekvenciák nemzetközi koordinációjára az állandóhelyű és a földi mozgószolgálatban.

A magyar igazgatás 1990-ben csatlakozott a HCM Megállapodás Bécsi Megállapodás nevet viselő elődjéhez. Azóta folyamatosan részt veszünk a megállapodás műszaki és adminisztratív felülvizsgálatával foglalkozó munkacsoportokban a technikai fejlődést követő szabályozás érdekében.