Horvát elnöke lesz 2024-ben a BEREC-nek

Közzétéve: 2022. október 14.

2022. október 6-7-én került megrendezésre a BEREC (Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete), 52. plenáris ülése.

A 2022-es év harmadik BEREC plenáris ülése Salzburgban, hibrid formában került megrendezésre, ahol az NMHH-t Dr. Koltay András elnök és Kajzinger Ervin nemzetközi igazgató képviselte.

Az európai szabályozó hatóságok vezetői a plenáris ülést megelőzően, október 5-én egy workshopon vettek részt, ahol a BEREC jövőbeli szerepéről, a digitalizáció kapcsán felmerülő új szabályozói kihívásokról és a lehetséges stratégiai irányokról zajlott eszmecsere.

A plenárison a résztvevők a BEREC 2024-es elnökének választották Tonko Obuljent a horvát hírközlési hatóság (HAKOM) elnökét. Megválasztott 2024-es elnökként jövőre Tonko Obuljen alelnöki tisztséget tölt majd be a többi megválasztott alelnök Hana Továrková (CTU, Cseh Köztársaság) és Robert Mourik (ComReg, Írország) mellett.

Tonko Obuljen, a horvát hírközlési hatóság elnöke nyilatkozik kamera és mikrofon előtt a Poslovni dnevnik horvát üzleti napilapnak

Tonko Obuljen, a horvát hírközlési hatóság elnöke. A kép forrása a Poslovni dnevnik horvát üzleti napilap Youtube-csatornája

A szavazati jog nélküli tagok képviselőjének Branko Kovijanićot (EKIP, Montenegró) választották meg. Annemarie Sipkes BEREC-elnökkel (ACM, Hollandia) együtt ők alkotják a 2023-as BEREC Mini-Board-ot és támogatják Kostas Masselost (EETT, Görögország), aki a BEREC 2023-as elnöke.

Az elnök és az alelnökök megbízatása egy évre szól. Mielőtt elnöki megbízatását egy évig betöltené, az elnöknek először egy évig alelnöki tisztséget kell betöltenie.

A BEREC-munka folytonosságának biztosítása érdekében az elnöknek alelnöki tisztséget kell betöltenie az elnöki megbízatását követő évben is. Minden évben az alelnököket a következő évre, az elnököt pedig az azt követő évre nevezik ki.

Az ülésen a küldő-fél-fizet elv („OTT fair share”) alkalmazásának lehetőségével foglalkozó dokumentum jóváhagyását élénk vita előzte meg, végül szavazással döntöttek az anyag publikálása mellett.

Jóváhagyták és nyilvános konzultációra bocsátották a BEREC 2023-as munkaprogramjának tervezetét, és a végfelhasználói összehasonlító eszközökről szóló jelentés tervezetet, valamint elfogadásra került a nők elleni erőszak áldozatai számára kialakított, harmonizált európai segélyvonalról (116 016) szóló BEREC véleménytervezet is.

A 112-es egységes európai segélyhívószámon keresztül a segélyszolgálatokhoz való hatékony hozzáférés biztosítását célzó intézkedésekkel kapcsolatos felhatalmazáson alapuló bizottsági rendeletről szóló vélemény jóváhagyására a plenáris ülést követően elektronikusan kerül sor.

Az ülésről a BEREC 2022-es elnöke (Annemarie Sipkes, ACM, Hollandia) tartott beszámolót október 12-én Brüsszelben, amely a BEREC YouTube csatornáján nézhető meg. A jóváhagyott dokumentumokat a BEREC honlapján tették elérhetővé.