A digitális tér biztonságának megteremtéséről beszélt az NMHH elnöke az Infotér Konferencián

Közzétéve: 2022. október 24.

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Infotér Konferenciát Balatonfüreden, melynek fókuszában ezúttal a digitális tér biztonságának megteremtése és az űrtávközlés fejlődése állt. Az eseményen előadást tartott Dr. Koltay András, az NMHH elnöke.

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke előadást tart október 20-án Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében, a 13. Infotér Konferencián

„Ma már egyértelmű feladat, hogy az internetes szolgáltatásokat szabályozni kell. A kilencvenes évek filozófiai megközelítése még az volt, hogy az internet olyan szabályozatlan tér, amit másként kell megközelíteni, mint a valódi, fizikai tereket. Ha ebbe bárki beavatkozik, az árt az internet szabad fejlődésének. Ez a megközelítés már az elmélet megszületésekor téves volt, hiszen, ami a való életben jogellenes, az az interneten is az lesz” – mondta Dr. Koltay András, az NMHH elnöke.

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke előadást tart október 20-án Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében, a 13. Infotér Konferencián

Előadásában elhangzott, hogy az internet számos értékes szolgáltatást kínál a felhasználóknak, ugyanakkor ezek használatának lehetnek olyan káros következményei is, amelyekről a felhasználók nem tudnak, vagy nem tartják fontosnak, hogy foglalkozzanak velük. A gyermekek védelme ezektől a hatásoktól különösen fontos, ezért a Hatóság számos programot indított a gyermekek médiatudatosságának növelésére.

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke (balra) megérkezik a balatonfüredi Anna Grand Hotelbe, a 13. Infotér Konferencia helyszínére

Az NMHH elnöke kiemelte, hogy az Európai Unióban egységes szabályozás készül a digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások működésére. A Digital Services Act (DSA) célja a jelentős piaci erővel bíró online platformok (Facebook, Twitter, TikTok) tevékenységének átláthatóbbá tétele.

Az eseményen felszólalt még dr. György László, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke és Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója.

A 13. Infotér Konferencia helyszíne, a balatonfüredi Anna Grand Hotel