Az NMHH elnöke fogadta az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának delegációját

2022. november 4.

Magyarországra látogatott az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége. A Sabine Verheyen bizottsági elnök által vezetett delegációt Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke fogadta. A képviselők tájékoztatást kaptak a magyar médiapiac helyzetéről, a médiapluralizmus érvényesüléséről, valamint az uniós jogszabályok hazai alkalmazásáról.

A találkozón Dr. Koltay András ismertette az NMHH feladatait, kitért a Hatóság elektronikus hírközléssel, frekvenciagazdálkodással, postai felügyelettel kapcsolatos tevékenységére. Elmondta, hogy a Hatóság az uniós szabályozással összhangban független szervezetként, a jogszabályi előírások alapján végzi felügyeleti és szabályozói tevékenységét. Az NMHH elnöke kiemelte, hogy a tagországok médiahatóságainak függetlensége az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMSD) 2018-as módosítását követően lett uniós követelmény, azonban Magyarországon a hatósági függetlenséget már 2010 óta biztosítja a jogi szabályozás.

 Dr. Koltay András tájékoztatja az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttségét
 Dr. Koltay András tájékoztatja az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttségét

A magyar médiapiac helyzetéről és a hírfogyasztási szokásokról szóló kérdésre Dr. Koltay András elmondta, hogy a hazai médiapiac sokszínű, több ezer médium működik hazánkban, bárki alapíthat médiumot. A hazai hírfogyasztást is sokszínűség jellemzi, a közélet iránt érdeklődők számos forrásból tájékozódnak. Bemutatta a médiafelügyeleti rendszer működését, és annak történeti fejlődését. Ismertette, hogy a felügyeletet az öttagú Médiatanács látja el, amelynek tagjait az Országgyűlés választja meg. A grémium független, tagjai tevékenységükben nem utasíthatók.

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága

A delegáció tájékoztatást kapott az NMHH-t érintő legfontosabb szakmai kihívásokról, így az AVMSD által bevezetett új szabályokról, különös tekintettel a videomegosztó szolgáltatásokra vonatkozó előírásokra, és az ezekhez kötődő hatósági feladatokra, továbbá az irányelvben megfogalmazott uniós hatósági együttműködésre is. Megvitatták a médiapluralizmus magyarországi helyzetét és a folyamatban lévő uniós jogalkotással, elsősorban az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabállyal (EMFA) és a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel kapcsolatos álláspontokat.

Ep delegacio 2

A találkozó végén elhangzott, hogy Magyarország a külföldről sugárzott televíziós szolgáltatások célországaként maximálisan érdekelt abban, hogy az Európai Unió audiovizuális hatóságai közötti együttműködés az új szabályoknak köszönhetően szorosabbá váljon, ezáltal biztosítva a médiafogyasztók, különösen a kiskorúak védelmét. 

EP delegacio 3 660 440