A Médiahatóság szerepet vállal a külhoni magyar sajtó támogatásában

2022. november 21.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség együttműködik a hazai és a külhoni magyar médiaműhelyek támogatásában, többek között a szakmai fejlődést elősegítő fórumok és rendezvények szervezésében. Ezek közé tartozott a november 11–13-án rendezett II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó is, amelyen az NMHH elnöke is előadást tartott.

A szakmai, technikai innováció elősegítése, a szakmai műhelyek és újságírók magas színvonalú munkájának támogatása, valamint a médiát és az információs társadalmat érintő aktuális kérdésekre való reagálás közös célként fogalmazódik meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSz) tevékenységében, ezért ezek hatékonyabb megvalósítása érdekében a két szervezet együttműködési megállapodást kötött. A hatóság és a szövetség elsősorban közös kutatások megvalósításában, tanulmányok, kiadványok létrehozásában és közös szakmai rendezvények szervezésében kíván együtt dolgozni.

 Kárpát-medencei Média cover

Az együttműködés keretében az NMHH támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség együttműködésében Visegrádon rendezett II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó létrejöttét is. A találkozó egyik kiemelt célja, hogy szakmai támogatást nyújtson a hazai és a határon túli magyar újságírók és szerkesztők munkájához és továbbképzéséhez, továbbá fórumot teremtsen a közös gondolkodásnak, párbeszédnek.

Kárpát-medencei média 2

A kárpát-medencei magyar anyanyelvű régiók legfontosabb médiaszereplőinek aktív részvételével a háromnapos rendezvény programjában fontos szerepet kapott a Kárpát-medencei magyar média jelenlegi helyzetének és fejlődési lehetőségeinek vizsgálata.

A nemzetpolitika és médiaszabályozás összefüggéseiről Koltay András, az NMHH elnöke előadásában elmondta: „A médiaszabályozás nem lehet igazán hatékony a társadalomban meglévő kohézió nélkül. Ennek az is a része, hogy itthonról egyetértésben kell támogatni a határon túli magyar közösségeket és újságíróikat”.