A szakmai érdekeltekkel egyeztetett az NMHH a 32 GHz-es frekvenciasáv értékesítéséről

Közzétéve: 2022. november 24.

Konzultáció keretében tájékoztatta az érdeklődő cégek képviselőit a 32 GHz-es sávban elérhető frekvenciakészlet jellemzőiről, illetve az értékesítési eljárás részleteiről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala november 22-én. A hazai telekommunikációs cégek megbízottjai írásban és szóban jelezték észrevételeiket, illetve tették fel kérdéseiket, amelyeknek megválaszolására tíz nap áll a hatóság rendelkezésére. Az NMHH az érkezett észrevételek feldolgozásával véglegesíti az értékesítési dokumentációt.

Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója

A szakmai találkozón Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója köszöntötte az érdeklődőket, őt dr. Ulelay Emília, a konzultáció levezető elnöke követte, aki összegezte az értékesítési eljárás eddigi lépéseit, a konzultáció jogszabályi környezetének főbb elemeit.

Az árverési eljárás spektrumhasználati aspektusairól dr. Vári Péter, az NMHH infokommunikációs erőforrások főigazgató-helyettese, az eljárás részleteiről pedig dr. Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti főigazgató-helyettese adott részletes tájékoztatást, majd az érdekelt cégek képviselői mondták el meglátásaikat az értékesítési dokumentáció kapcsán és tették fel kérdéseiket.

Dr. Ulelay Emília, a konzultáció levezető elnöke, az NMHH Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Igazgatóság igazgatóhelyettese

A konzultáció megszervezésével az NMHH jogszabályi kötelezettségének tett eleget. A konzultáció a lehetséges pályázók kérdéseinek, észrevételeinek megismerésével elősegíti a sikeres árverést, amely a hatóság történetében első ízben elektronikus formában zajlik majd.

Dr. Vári Péter, az NMHH infokommunikációs erőforrások főigazgató-helyettesi terület vezetője, főigazgató-helyettes

A konzultáción hozzászóló piaci szereplők köszönték a Hivatal előkészítő munkáját, melynek eredményeként egy komplex, minden részletében alaposan átgondolt árverési eljárás tervét ismerték meg. Az átfogó képet nyújtó, folyamatot logikusan, helyenként humorral bemutató előadások hozzájárultak a Kiíró gondolatainak megértéséhez, így kérdések csak kis számban hangzottak el.

A konzultáción szóban feltett, illetve az írásban érkezett kérdéseket a hatóság a konzultáció időpontjától számított tíz napon belül írásban megválaszolja, és a válaszokat – az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 33. §-ban foglalt törvény által védett titkok kivételével – internetes honlapján közzéteszi.

Dr. Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti főigazgató-helyettese

Az NMHH a 32 GHz-es frekvenciasáv spektrumhasználati jogosultságának sikeres értékesítésével mikrohullámú rendszerek üzemeltetésére teremt lehetőséget a sávban, blokkgazdálkodás keretében, alternatívát kínálva a jelenleg 26 GHz-es frekvenciasávban működő rendszerek üzemeltetői számára a frekvenciasáv váltásra. Mivel a 26 GHz-es frekvenciasáv az 5G-úttörősávok egyike, és jelenleg még nincs 5G-s használatban, ezért a hatóság az árveréssel közvetve a 26 GHz-es frekvenciasáv mihamarabbi 5G-célú hasznosítását segíti elő.