A „lekérhető” sorozatdarálás népszerűsége ellenére a hagyományos tévénézés erős pozíciója elvitathatatlan

Közzétéve: 2022. november 30.

Bár a nemlineáris tévézés sok előnnyel kecsegtet, egyelőre nem – és a válaszok alapján a közeljövőben sem – fogja kiszorítani a hagyományos tévézést – derült ki abból az új kutatásból, amely a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság együttműködésében készült.

A hír- és tartalomfogyasztás kielégítését célzó média különféle üzleti modelleket dolgozott ki az elmúlt években. Ezek között megtaláljuk a teljes egészében hirdetési bevételből finanszírozott, és a teljes egészében a fogyasztó által finanszírozott megoldásokat is, illetve a két véglet közötti hibrid formákat is. Mindezek tükrében érdekes kérdés, hogy hogyan alakul a hagyományos TV-nézés, valamint az úgynevezett „lekérhető” streaming tartalomfogyasztás aránya. Többek között erre a kérdésre is választ kaphattunk a MEME, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete és az NMHH, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság együttműködésében készült kutatásból, melyben 3000 magyar háztartás megkérdezésére került sor 2022. szeptemberében, országosan reprezentatív adatfelvétel segítségével.

A televíziókészülék az első számú eszköz

Nem kérdés, hogy a tévékészülék mellett egyre több alternatív, a különböző médiatartalmak lejátszására alkalmas eszköz jelenik meg, mint például a laptopok, okostelefonok és tabletek. Azonban még így is kijelenthetjük, hogy a tévékészülék a mozgóképes tartalomfogyasztás első számú eszköze. 

Akár a tévécsatornákon éppen sugárzott adások megtekintéséről, akár a streamingszolgáltatóktól „letölthető” tartalmakról beszélünk, a tévékészülék hegemóniája egyelőre megkérdőjelezhetetlen [1. ábra].

A további eszközök, mint például a laptopok, számítógépek, okostelefonok vagy tabletek jelentősége valamelyest felértékelődik, amikor előfizetéses streamingszolgáltatókon keresztül elérhető tartalmak lejátszásáról van szó, azonban a tévékészülékek vezető pozíciójához még ezen tartalmak esetében sem férhet kétség. Tíz háztartásból kilenc televíziókészüléken keresztül (is) követi az éppen sugárzott műsorokat, de még az egyéb fizetős vagy ingyenes tartalmak esetében is több mint 80%-os szerephez jutnak a tévékészülékek. A tévékészülékeket általában előnyben részesítik a férfiak, a nagyobb, kiskorú gyermekeket is nevelő családok, illetve a jobb anyagi körülmények között élő háztartások.

1. ábra: Az adott csatornán éppen adásban lévő műsorokat milyen eszközökön szokták megtekinteni? Milyen eszközökön szokták nézni a "lekérhető" (kölcsönözhető, előfizetéses vagy külön kóddal elérhető) méditartalmakat? Az ábrázolt adatok a kép alatti táblázatban érhetők el.
Az adott csatornán éppen adásban lévő műsorokat milyen eszközökön szokták megtekinteni? Milyen eszközökön szokták nézni a "lekérhető" (kölcsönözhető, előfizetéses vagy külön kóddal elérhető) méditartalmakat?
EszközLineáris tévézés esetében Nemlineáris tévézés esetében
Televízión 90 81
Laptopon, számítógépen 25 30
Okostelefonon applikációban 22 28
Tableten vagy iPaden applikációban 8 10
Egyéb platformon 0 1

A hagyományos tévézés és a „lekérhető” tartalmak viszonya

A kutatás egyik kulcskérdése volt, hogy a nemlineáris tévézés, azaz a korábban rögzített, tévé- vagy streamingszolgáltatón keresztül kölcsönzött, illetve interneten akár díjmentesen elérhető tartalmak megtekintése a tévénézésre fordított összes időn belüli aránya milyen mértékben közelítette meg a hagyományos tévézését. Vagyis amikor a családok, háztartások a televízióadók által éppen adásban lévő tartalmakat tekintenek meg (lineáris tévézés). A felmérés azt is vizsgálta, milyen irányban folytatódik ez a tendencia a közeljövőben a válaszadók előrejelzése szerint: családjuk a jövőben a lineáris tévézést vagy a nemlineáris tartalmakat részesítik előnyben.

Kiderült, hogy a kiskorút is nevelő családok, a nagyobb méretű háztartások, a magasabban képzettek és a kedvezőbb anyagi körülmények között élők tévézési szokásaiban nagyobb súllyal jelenik meg a nemlineáris tévézés. Szintén kedvez a nemlineáris tévézés gyakoriságának a lakáson belüli fejlett, az ilyen típusú médiafogyasztást lehetővé tevő technikai infrastruktúra, vagyis az a tény, hogy a háztartás rendelkezik WIFI-vel, vezetékes internettel. [2. ábra]

2. ábra: Ha az összes műsornézési idejüket 100%-nak vesszük, akkor hogyan oszlik meg ez az arány a hagyományos televíziózás (tehát amikor az éppen műsoron lévő adást tekintik meg bármilyen eszközön vagy akár applikáción keresztül) és a "lekérhető" (kölcsönözhető, előfizetéásben vagy külön kóddal elérhető) médiatartalmak között? Az ábrázolt adatok a kép alatti táblázatban érhetők el.
Ha az összes műsornézési idejüket 100%-nak vesszük, akkor hogyan oszlik meg ez az arány a hagyományos televíziózás (tehát amikor az éppen műsoron lévő adást tekintik meg bármilyen eszközön vagy akár applikáción keresztül) és a "lekérhető" (kölcsönözhető, előfizetéásben vagy külön kóddal elérhető) médiatartalmak között?
Háztartás jellemzője Lineáris Nemlineáris
Mindenki, akinek van fizetős tartalomszolgáltatása 56 44
Csak WIFI-vel rendelkeznek 61 39
Csak mobiladat-előfizetéssel rendelkeznek 52 48
WIFI-vel és mobiladattal is rendelkeznek 55 45
Nincs semmilyen internet-előfizetése 79 21
Legfeljebb 200.000 Ft jövedelem 62 38
200.001–300.000 Ft jövedelem 61 39
300.001–400.000 Ft jövedelem 60 40
400.001–500.000 Ft jövedelem 55 45
Több mint 500.000 Ft jövedelem 53 47

Az, hogy a „lekérhető” tartalmak a családi tévézésen belüli több mint 40%-os időbeli aránya jelentős-e vagy sem, megítélés kérdése. Azonban a következő ábra rácáfol arra az esetleges várakozásra, miszerint a lekérhető tartalmak térhódítása lankadatlanul folytatódik: a jelenlegi gazdasági környezet hatására a nemlineáris tévézés további terjedése minden jel szerint lelassul, hovatovább meg is állhat egy időre. Csak minden tizedik háztartásból szorulhat ki a hagyományos tévézés, miközben a magyar háztartások körülbelül egyharmada teljesen elzárkózik a jellemzően fizetős, lekérhető tartalmak fogyasztásától. A hagyományos tévézés domináns szerepe inkább megmarad a szerényebb pénzügyi körülmények között élő családokban [3. ábra], továbbá a kisebb háztartásokban. A gyermekek jelenléte kedvezhet a fizetős tartalmaknak, míg a hagyományos, azaz az éppen sugárzott tartalmakra korlátozódó tévézés a továbbiakban is jellemzőbb lesz az idősebb és kisebb méretű háztartásokra.

A sikeres közelmúlt után, amikor a többnyire fizetős tartalmakat megjelenítő nem lineáris tévézés időbeli aránya jelentősen megközelítette a „hagyományos”, azaz lineáris tévézését, a közeljövő a nemlineáris tévézés szemszögéből nem tűnik olyan ígéretesnek, miközben a lineáris tévézés felől nézve nem tűnik olyan fenyegetőnek.

3. ábra: Ha az összes műsornézési idejüket 100%-nak vesszük, akkor hogyan oszlik meg ez az arány a hagyományos televíziózás (tehát amikor az éppen műsoron lévő adást tekintik meg bármilyen eszközön vagy akár applikáción keresztül) és a "lekérhető" (kölcsönözhető, előfizetéásben vagy külön kóddal elérhető) médiatartalmak között? Az ábrázolt adatok a kép alatti táblázatban érhetők el.
Hogy érzi, a következő 1 évben műsornézési, tartalomnézési szokásaik milyen irányban fognak változni? Adatok %-ban
Háztartás jellemzője Simán (pl. tévécsatornák) televíziót fogunk nézni, amelyek megtekintéséért nem kell külön fizetni Inkább simán (pl. tévécsatornák) televíziót fogunk nézni, amelyek megtekintéséért nem kell külön fizetni Ugyanannyit fogunk tévéadásokat és lekérhető (kölcsönözhető, előfizetéses vagy külön kóddal elérhető) médiatartalmakat nézni Inkább lekérhető (kölcsönözhető, előfizetésben vagy külön kóddal elérhető) médiatartalmak fogunk nézni Csak lekérhető (kölcsönözhető, előfizetésben vagy külön kóddal elérhető) médiatartalmak fogunk nézni, simán televízióadásokat nem A következő egy évben semmilyen tartalmat, műsort nem fogunk nézni Nem tudja/nem válaszolt
Minden magyar háztartás 25 21 28 7 6 4 10
Legfeljebb 200.000 Ft jövedelem 38 28 13 2 2 6 11
200.001-300.000 Ft jövedelem 29 26 21 5 4 3 12
300.001-400.000 Ft jövedelem 27 21 28 6 6 5 8
400.001-500.000 Ft jövedelem 20 19 37 8 8 2 7
Több, mint 500.000 Ft jövedelem 15 16 38 12 9 3 8

A nem hagyományos tévénézés zászlóshajója: a sorozatdarálás (binge-watching)

A sorozatdarálás – egyszerűbben darálás, maratoni sorozatnézés vagy „bindzselés” – főképp televíziós sorozatok több epizódjának vagy évadának egymás után, szinte szünet nélkül történő megnézését jelenti. Az angolul binge-watchingnak nevezett jelenség a streaming-szolgáltatások népszerűvé válásával lett egyre elterjedtebb, ahol a néző kedvére megtekinthet annyi filmet vagy sorozatot, amennyit csak szeretne.

Ez a kutatás alátámasztja, hogy a sorozatnézés az a fő hívószó, amely a hagyományos tévézést háttérbe szoríthatja.  Éppen azok a tartalomtípusok szerepelnek előkelő helyen a kívánságlistán a már streaming-előfizetők körében, amelyeknél a „bindzselés” lehetősége sokat ad a tévénézés élményéhez. Nem véletlen, hogy a nemlineáris szolgáltatásokat már élvezők főleg a sorozatok, az akció-, kaland- és horrorfilmek vagy a fantasy-k, sci-fik iránti vágyból fizettek elő.

4. ábra: Milyen műsorokat néznek kifejezetten az előfizetéses vagy a szolgáltatón keresztül (is) elérhető médiatartalom-szolgáltatás keretében? (már előfizetők) illetve: Milyen típusú műsorokat szeretne látni egy ilyen előfizetéses, havidíjas vagy a szolgáltatón keresztül kóddal (is) elérhető médiatartalom-szolgáltatás keretében? (még nem fizetnek elő). Adatok %-ban. Az ábrázolt adatok a kép alatti táblázatban érhetők el.
Milyen műsorokat néznek kifejezetten az előfizetéses vagy a szolgáltatón keresztül (is) elérhető médiatartalom-szolgáltatás keretében? (már előfizetők) illetve: Milyen típusú műsorokat szeretne látni egy ilyen előfizetéses, havidíjas vagy a szolgáltatón keresztül kóddal (is) elérhető médiatartalom-szolgáltatás keretében? (még nem fizetnek elő). Adatok %-ban
Műfaj Már előfizetnek Még nem fizetnek elő
Vígjáték 55 51
Sorozatok 59 46
Akció, kaland 49 44
Családi filmek 42 41
Bűnügy, krimi 39 35
Ismeretterjesztő műsorok, dokumentumfilmek 29 33
Premier filmek, újdonságok 35 33
Thriller 37 33
Sci-fi 36 31
Fantasy 32 27
Örökzöldek, retrófilmek 20 25
Horror 26 21

Bár a nemlineáris tévézés sok előnnyel kecsegtet, egyelőre – és a válaszok alapján a közeljövőben is igaz ez – a hagyományos tévézést kiszorítani nem tudja.

A felmérés az Inspira Research kivitelezésében zajlott 2022. szeptemberében, országos reprezentatív mintán, 3000 magyar háztartás megkérdezésével.

Ha szüksége van a teljes kutatási anyagra, kérjük, írjon nekünk a kutatas@nmhh.hu e-mail címre!