Új szintre emelte együttműködését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az NMHH

Közzétéve: 2022. december 13.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közötti együttműködés erősítéséről írt alá megállapodást pénteken a Hatóság elnöke, Koltay András és az NKE rektora, Deli Gergely. Az együttműködés keretében kiemelt figyelmet kap a világűr társadalomtudományi vizsgálata, valamint a mesterséges intelligencia hazai és nemzetközi alkalmazásának kérdései.

A széles szakmai spektrumot lefedő együttműködés a jövőben kiterjed a platform-alapú gazdaság és a munkavégzés viszonyrendszerét vizsgáló, valamint az internetes platformok, köztük a közösségi médiaszolgáltatók tevékenységének hatásaival és szabályozásával, illetve a kapcsolódó szólásszabadság-kérdésekkel foglalkozó kutatásokra is.

NKE 2

Koltay András, az NMHH elnöke, és Deli Gergely, az NKE rektora

Az együttműködés részét képező témakörök közé tartozik továbbá a világűr társadalomtudományi vizsgálata, valamint új szakmai területként megjelenik az egészségügy digitalizációjával kapcsolatos kutatási program is. A megállapodás keretében a felek vizsgálják a mesterséges intelligencia hazai és nemzetközi alkalmazásait, trendjeit, valamint a jövőbeni felhasználási módjainak, és azok társadalmi hatásainak kérdéseit, emellett kutatásokat végeznek a társadalmi, a politikai, a tudományos és a médiadiskurzusban növekvő befolyással megjelenő álhír, dezinformáció témakörével összefüggően.

NKE 3

Az NKE-nek lehetősége nyílik az infokommunikációs eszközök hadtudományok területén betöltött szerepével kapcsolatos oktatási és kutatási programok megvalósítására is. Az egyetem segítséget kap egy drón alapú geoinformatikai labor kialakításához, a „Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program” egyik kiemelt elemét képező, a digitális katona infokommunikációjával kapcsolatos koncepció fejlesztéséhez, továbbá egy műholdvevő állomás létrehozásához, amely hozzájárul az infokommunikációs vonatkozású katonai képzések gyakorlatorientált jellegének erősítéséhez.

Az együttműködésben kiemelt hangsúlyt kap a fenntarthatóság: kutatás indult a digitalizáció és dekarbonizáció összefüggéseinek, azaz annak vizsgálatára, hogy a karbonkibocsátással járó, az ökológiai lábnyomot növelő tevékenységek hatása miként csökkenthető online, illetve okos megoldások által.

A digitális gazdasággal és társadalommal kapcsolatos kutatási programok körében pedig az NMHH támogatásával megvalósulhat az NKE Digitális Ökoszisztéma Mérési Elemzési Központja és egy digitális adattár is.