A világ egyetlen „Grand Slam” perbeszédmondó versenyét az NMHH is támogatta

Az oxfordi világdöntőbe jutott az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen

Közzétéve: 2022. december 21.

A 2022/2023-as tanévben nyolcadik alkalommal mérettette meg magát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ELTE ÁJK) csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition-ön. A verseny regionális válogatófordulójának házigazdája – immár ötödik alkalommal – az ELTE ÁJK volt. Az eseményt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is támogatta.

  • December elején az ELTE ÁJK adott otthont a University of Oxford által alapított Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi perbeszédverseny közép-kelet-európai regionális válogatófordulójának.
  • Az immár tizenegyedik alkalommal megrendezett regionális válogatófordulót – Belgrád és Zágráb után – ötödször rendezte meg a budapesti egyetem. A verseny egyik specialitása, hogy a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition az egyetlen úgynevezett „Grand Slam” perbeszédmondó verseny a világon. A megmérettetés kiemelt célja, hogy a szólásszabadságra, a média megváltozott szerepére és az információs technológiák jogi szabályozási kérdéseire irányítsa a figyelmet.

    Idén 10 ország (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovénia, Ukrajna) legnevesebb egyetemeiről 12 csapat érkezett a versenyre. Dr. Koltay András, az NMHH elnöke is tagja volt annak a 44 fős bíráló bizottságnak, mely a csapatok eredményeit értékelte.

    A versenyen a médiajog, a szólásszabadság, az adatvédelem és az infokommunikáció iránt érdeklődő hallgatók mérték össze jogi tudásukat és érvelési készségeiket angol nyelven. A regionális fordulóban az ELTE a legjobb írásbeli keresetlevél kategóriában a második, a csapatok versenyében a világdöntőre is kvalifikációt jelentő negyedik helyen végzett. A legjobb szóbeli teljesítményért járó első helyet pedig az ELTE hallgatója, Pribula Eszter szerezte meg.

    A regionális forduló magas színvonalú, sikeres megrendezéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatása is hozzájárult. A világdöntőre 2023 áprilisában kerül majd sor az University of Oxford szervezésében.