A pápalátogatás „zavartalanságáról” gondoskodott az NMHH

Közzétéve: 2023. május 17.

A budapesti pápalátogatás sikeres lebonyolításában az NMHH munkatársai is aktívan részt vettek. Ilyen és ehhez hasonló kiemelt eseményeken a fő cél a fokozott rádióforgalom zavarmentességének biztosítása, és a rendvédelmi szervek által használt frekvenciasávok folyamatos figyelése. A mérésekben részt vett a teljes budapesti mérőhálózat, valamint a fővároshoz közeli összes mérőállomás.

Ferenc pápa idei magyarországi lelkipásztori látogatásának biztosításában az NMHH mérőszolgálata nagy létszámmal működött közre. A feladat alapvetően a rendvédelmi és készenléti szervek hírközlését biztosító rádióhálózat, az Antenna Hungária és az MTVA által a televíziós közvetítések és felvételek elkészítéséhez használt rádiócsatornák, valamint kiemelt fontosságú rádióhálózatok zavartalanságának biztosítása volt.

A Terrorelhárítási Központ felkérése és koordinálása alapján a kiemelt rendezvények helyszínein, valamint az azokat összekötő útvonalakon és vonzáskörzetükben egymást váltva három speciális mérőgépkocsi állt készen rádiófrekvenciás zavarok vizsgálatára. A mérőkocsik ilyenkor zavarjeleket keresnek, és az esetleges zavaró jelforrásokat behatárolják. A rendezvény három napja alatt az érintett frekvenciasávokon ilyen zavaró jel nem volt, így a hatóság munkatársainak intézkedniük nem kellett.