Trágár zeneszám miatt bírságolta meg a Base FM-et a Médiatanács

Közzétéve: 2023. május 18.

Nyelvezete és üzenete alapján is káros lehet a 16 éven aluliakra a Topshit című dal – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Base FM szolgáltatójára, amely a zeneszámot a reggeli órákban tűzte műsorára.

Trágár kifejezések és szexuális utalások miatt nyújtott be panaszt a Médiatanácshoz egy hallgató a Budapest 96,4 MHz-es frekvencián sugárzó körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű BASE FM rádió műsorán 2022. december 12-én a reggeli műsorsávban sugárzott Topshit című zeneszám miatt. 

A hatósági ellenőrzés alapján a Médiatanács megállapította, hogy a dalt egy „12 éven aluliak számára nem ajánlott” műsorszám részeként szerkesztették adásba, azonban a zeneszám nem felelt meg e korhatári kategória szempontjainak, az a közvetített üzenet és a trágár nyelvezet miatt is káros lehet a 12–16 év közötti korosztály személyiségfejlődésére. Ennek megfelelően a zeneszámot „16 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategóriába sorolva, ehhez illeszkedő időpontban (21 óra és reggel 5 óra között) kellett volna sugározni.

A fentiek alapján a Base FM médiaszolgáltatóját a Médiatanács 300 000 forint bírsággal sújtotta.

Ideiglenes rádiós frekvenciát kap a nagykőrösi szafaripark

Ideiglenes hatósági szerződést köt a nagykőrösi szafariparkot üzemeltető vállalkozással a Médiatanács a Nagykőrös 88,6 MHz-es rádiós frekvencia használatára a 2023. május 20. és november 5. közötti időszakra. A nyitvatartási időben a látogatók információkat kaphatnak a park programjairól, azok kezdési időpontjairól, illetve a tájékoztatók között a szafari tematikájához illő zene lesz hallható. A parkban a cirkuszok munkájából kivont vadállatok töltik hozzájuk méltó szép környezetben a megérdemelt pihenésüket a nemzetközi állatvédelmi irányelveknek megfelelően.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.