Eljárást indít a Médiatanács a Karc FM műsorában elhangzottak miatt

Közzétéve: 2023. június 1.

A Karc FM Paláver című betelefonálós műsorában kirekesztésre alkalmas tartalmak hangozhattak el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerint. A testület emellett egy helyi és egy holland joghatóság alá tartozó televízióval kapcsolatos döntéseket is hozott.

Bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács a körzeti vételkörzetű Karc FM február 25-én sugárzott Paláver című betelefonálós műsorát. A hatósági ellenőrzés kiderítette: a műsor egyes részei alkalmasak lehetnek a homoszexuális kisebbség kirekesztésére, az elhangzottak a hallgatókban általánosító, sztereotip gondolatokat alakíthattak ki. A Médiatanács hatósági eljárást indít a Karc FM médiaszolgáltatójával szemben.

A holland joghatóság alá tartozó Nick Toons tévécsatornán március 29-én, április 19-én és május 4-én sugárzott A Lármás család című műsorszám több epizódja ellen is bejelentés érkezett a hatósághoz. A Médiatanács a vizsgálat után megállapította, hogy az epizódokban megjelenő gyors vágóképek, erőteljes hangeffektek félelem keltésére alkalmasak, és a műsorban használt szlengkifejezések is indokolttá teszik az epizódok magasabb korhatári kategóriába történő besorolását. A 6–12 év közötti korosztály ugyanakkor már megfelelően tudja értelmezni a látottakat. A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A Ceglédi Városi Televízió február 1–7. között sugárzott adásának hatósági ellenőrzésekor a Médiatanács megállapította: a médiaszolgáltató több hírműsorszámában is burkolt kereskedelmi közleményt tett közzé azzal, hogy egy helyi utazási iroda elérhetőségeit, kedvezményes árait, útjait ismertette egy riportban. A Médiatanács ezért figyelmeztetésben részesíti a szolgáltatót, és felszólítja, hogy tartózkodjék a jövőbeni jogsértésektől.