Hogyan alakítja át az új média a családokat?

Közzétéve: 2023. szeptember 21.

Az NMHH szakmai programjai gazdagították a 2023. szeptember 14–16 között, a Sándor-palota által megrendezett V. Budapesti Demográfiai Csúcsot (BDCS). A BDCS a demográfiai kérdések legjelentősebb nemzetközi stratégiai fóruma 2015 óta. Idén négy kontinensről mintegy 60 vezető osztotta meg gondolatait a csúcstalálkozón, amelynek központi témája a demográfia és a biztonság volt.

A képen balról Aczél Petra professzor, Maciej Swirski a lengyel Nemzeti Televíziós Tanács elnöke, Wolfgang Lutz, az ausztriai Wittgenstein Központ a Demográfiáért alapító igazgatója, Joanna Spiteri, a máltai Műsorszolgáltató Hatóság ügyvezető igazgatója és Borsos Orsolya, a romániai Országos Audiovizuális Tanács tagja

A Szépművészeti Múzeumban rendezett konferencián a lengyel, a máltai és a román médiahatóság képviselőivel, valamint további szakértő vendégekkel Aczél Petra professzor, az NMHH kutatásvezetője vitatta meg a digitális világ és a családok kapcsolatát a biztonság, a digitális szülőség és más kihívások szempontjából.

A panelbeszélgetések másik témája a családok életét átalakító mesterséges intelligencia hatása volt, a témáról az NMHH meghívására dr. George Tilesch mesterségesintelligencia-szakértő és Amir Mosavi professzor osztotta meg gondolatait.

Aczél Petra professzor, dr. Tilesch György, az amerikai PHI Institute for Augmented Intelligence alapító elnöke és Mosavi Amir, az Óbudai Egyetem professzora

Az izgalmas beszélgetésből kiderült, hogy a személyre szabott tanulásban milyen új lehetőségeket ad a generatív MI, ugyanakkor a szakértők óva intettek attól, hogy érzelmi társnak vagy „családtagnak” tekintsük az MI-asszisztens programjait.

A rendezvényt köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök, az eseményen részt vett Dr. Koltay András, az NMHH elnöke és a hatóságunk több munkatársa is.